vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Candidatul Monica Macovei

Monica Luisa Macovei s-a născut la 4 februarie 1959, la Bucureşti. Este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi a urmat studii masterale în drept constituţional comparat la Universitatea Statului New York Albany şi Universitatea Central Europeană, Budapesta. S-a specializat în  Drept internaţional public şi drepturile omului.  
A fost procuror (1983-1997); consultant (1994-2002) şi, ulterior, preşedinte (1999-2004) în cadrul Asociaţiei Române pentru Apărarea Drepturilor Omului — Comitetul Helsinki (APADOR-CH); profesor asociat în cadrul Şcolii Superioare de Jurnalism (1994-2002); expert în cadrul Grupului de specialişti pentru reglementări legale privind Presa şi Drepturile Omului în Consiliul Europei (1998-2004), la Direcţia juridică pentru Drepturile Omului şi Unitatea de Monitorizare a Secretarului General al Consiliului Europei (1995-2002); consultant legal detaşat de Consiliul Europei în Departamentul Statul de Drept, Misiunea OSCE în Kosovo (1999-2000); expert în reforma justiţiei la Biroul din Bosnia şi Herţegovina al Consiliului Europei (2002-2004).

Din 1997, este avocat în Baroul Bucureşti, profesie pe care a exercitat-o până în 2004.  În decembrie 2004, a fost numită ministru al Justiţiei în Cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu, încheindu-şi mandatul la 5 aprilie 2007, odată cu restructurarea Guvernului Tăriceanu.
Între 2007 şi 2009, a activat în funcţia de consultant anti-corupţie în cadrul Ambasadei Regatului Unit în Macedonia, poziţie care a presupus şi consilierea premierului macedonean Nikola Gruevski. Este, din 2009, europarlamentar (2 mandate din partea PDL).

În legislatura 2009-2014 a Parlamentului European, a fost preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de Cooperare UE-Moldova şi membră în Comisiile pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), Control Bugetar (CONT), Crimă Organizată, Corupţie şi Spălarea Banilor (CRIM), respectiv în Delegaţia la Adunarea Parlamentară Euronest.  În actuala legislatură, este membru în Comisiile pentru Control bugetar, pentru Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri interne, de la 1 iulie 2014, şi în Delegaţia la Comisia parlamentară de stabilizare şi de asociere UE-Albania, de la 14 iulie 2014.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din mai 2011 până la 14 iunie 2012, a ocupat funcţia de vicepreşedinte PDL. A demisionat din PDL la 2 septembrie 2014, pentru a candida ca independent la alegerile prezidenţiale.
În 2008 a fost desemnată ‘’Femeia Europeană a Anului’’, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Parlamentul European, la Bruxelles, iar în 2011 a primit distincţia ‘’20th Anniversary CEU Alumni Hero’’, acordat de Universitatea Central Europeană Budapesta.

De asemenea, în 2012 Monica Macovei a primit Premiul ‘’Membrul Parlamentului European pentru Justiţie şi Libertăţi Civileh, iar în noiembrie 2012 a primit Medalia Comemorativă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987, de la Braşov.
A publicat peste 50 de articole şi lucrări, între care se numără: ‘’Corupţia a contribuit la criza economică’’ (2011); ‘’Accesul la asistenţă juridică pentru inculpaţii săraci din România’’ (1998);  raportul ‘’România — Analiza practicii şi legislaţiei mass-media’’ (1997). Între cărţile publicate, se regăsesc: ‘’Jurisprudenţa internaţională privind libertatea de exprimare’’şi ‘’Libertatea de exprimare — Ghidul de implementare a articolului 10 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului’’.

Monica Macovei este ignorată de contracandidaţii săi care nu o văd ca pe o ameninţare. A intrat şi ea, totuşi, în gura lupilor. Cele mai dure critici au fost cele în care a fost numită „alcoolică”. Monica Macovei a fost aspru criticată de politicieni şi pentru faptul că a făcut „ţara de râs” atunci când a semnalat în Parlamentul European derapaje ale politicienilor cu funcţii importante în stat şi încălcări ale legislaţiei.

Programul politic al Monicăi Macovei este un decalog
– Să nu ai alţi stăpâni decât cetăţeanul
– Să nu trădezi interesul naţional
– Să nu ataci instituţiile statului
– Să nu furi şi să nu risipeşti banul public
– Să nu minţi, să nu plagiezi, să nu calomniezi, să nu mituieşti
– Să-ţi înmulţeşti banii şi creaţia
– Să-ţi educi copiii
– Să-ţi respecţi părinţii şi să-ţi ajuţi semenii
– Să cultivi solul şi să protejezi natura
– Să-ţi respecţi identitatea, valorile şi trecutul ca să ai un viitor

În cursa pentru alegerile prezidenţiale Monica Macovei este susţinută de o parte a societăţii civile şi chiar de unii jurnalişti, pentru faptul că a pus bazele independenţei Justiţiei şi a construit DNA, instituţie ale cărei realizări sunt apreciate pe plan internaţional.
Potrivit unui ultim sondaj de opinie, realizat de INSCOP, Monica Macovei ar obţine, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, sub 5% dintre voturile românilor, mai exact 4,6%.  Este însă în creştere faţă de primele sondaje care arătau că nu va obţine mai mult de 3 procente.
Ziuaveche.ro a citat însă două sondaje „ţinute la sertar”, potrivit cărora Monica Macovei ar fi pe locul trei în preferinţele românilor.

Unul dintre sondaje ar fi fost făcut de INSCOP la comanda PSD, iar acesta arată că Monica Macovei ar obţine 11% din sufragii. Al doiliea sondaj, care ar fi realizat de IRES arată că Macovei ar fi votată de 15% dintre români.
Sondajele de opinie sunt realizate pe eşantioane „reprezentative”, dar pe un număr redus de oameni.
Pe 2 noiembrie, românii care vor merge la vot vor decide.

Politica