vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lili Schutz, acuzată de furt de bani europeni

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostei şefe a femeilor social-democrate Lili Maria Schutz pentru fraudă cu fonduri europene. Alături de ea, în faţa instanţei vor ajunge şi alţi trei inculpaţi, între care şi o fină a lui Schutz.
Potrivit anchetatorilor, în 2008, Lili Schutz a reuşit să obţină aproape un milion de lei, printr-o firmă de-a ei, pentru suprafeţe de teren inexistente. Fina ei, angajată atunci ca inspector superior la APIA, Mihaela Bunciu, a modificat în sistemul informatic mai multe date, astfel încât Schutz să obţină banii.

În cursul anului 2008, inculpata Schütz Maria l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică să semneze, în calitate de administrator al S.C. IZAMAR S.R.L., cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat şi depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha. înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea S.C. IZAMAR S.R.L., nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta. În continuare, inculpata Schütz Maria a determinat-o pe fina sa, Bunciu Mihaela, inspector superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, nerespectând în mod repetat prevederile înscrise în Manualul de instrucţiuni generale aferente Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS). Întrucât existau diferenţe între suprafeţele declarate de S.C. IZAMAR S.R.L şi suprafeţele determinate la plată, inculpata Bunciu Mihaela a modificat, în sistemul informatic, suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele, astfel încât suprafaţa declarată să coincidă cu suprafaţa determinată şi, prin urmare să fie emisă o decizie fără sancţiuni. De menţionat este faptul că, inculpata Bunciu Mihaela, a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unora dintre colegii săi. După ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, la data de 20.07.2008, inculpata Bunciu Mihaela a listat formularul P1 – Raport de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului S.C. IZAMAR S.R.L. nu prezintă erori în sistemul informatic. Ulterior, dosarul a fost preluat de inculpatul Cercel Dan Alexandru, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat, acţiunile executate cu încălcarea reglementărilor legale de către inculpata Bunciu Mihaela, fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată.
DNA

Astfel, în contul societăţii S.C. IZAMAR S.R.L. au intrat, pe nedrept, fonduri europene în sumă de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 euro), din care 655.377,82 lei (echivalentul a 195.980 euro) a reprezentat plată SAPS – FEGA, iar 264.095,79 lei (echivalentul a 78.973 euro) a reprezentat o plată FEADR.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale inculpaţilor.
Lili Schutz, în calitate administrator de fapt al S.C. IZAMAR S.R.L., este acuzată de instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
Bădoi Ionică, administrator al S.C. IZAMAR S.R.L., la data faptei, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei;
Bunciu Mihaela, la data faptei, inspector superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj, fina lui Schutz, se face vinovată de abuz în serviciu, în formă continuată. Tot de abuz în serviciu este acuzat şi  Cercel Dan Alexandru, consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj, la data faptei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Lili Schutz mai este judecată într-un alt dosar în care a primit deja o condamnare la 12 ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind însă definitivă. Este vorba dosarul privind fraudarea ORSER Oradea şi Seere Codlea, în care Schutz şi alţi inculpaţi , între care fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Corneliu Popa, sunt acuzaţi că au creat ADS un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
Potrivit procurorilor DNA Oradea, “Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, fost director Urmăriri Contracte la ADS, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov”. Procurorii au mai stabilit că Schutz nu avea banii necesari derulării contractului şi nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate.

De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul ADS, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă.
Arată DNA

Dosarul este acum la rejudecare.
Lili Schutz a devenit membru în biroul executiv al PSD Dolj în 2002, iar în 2010 a fost vicepreşedinte al social-democraţilor doljeni. În 2012 a părăsit PSD pentru a candida la parlamentare din partea PP-DD. Afacerista, supranumită “Regina Serelor”, este cunoscută pentru o serie de afaceri ilegale cu statul. În 2006, când Dunărea a inundat Rastul, sătenii au acuzat-o pe Lili Schutz că au rămas fără case. Oamenii au spus că a deviat apele pentru a-şi proteja terenurile pe care le avea şi ca să nu îi distrugă crescătoria piscicolă.

Nu eu am dat drumul la ape atunci la Rast, totul a fost din ordinul prefectului de atunci,
S-a apărat Lili Schutz

Mai mult, procurorii care au instrumentat cazul pentru care afacerista a fost condamnată, au interceptat un sms pe care Schutz i l-a trimis lui Mircea Geoană, prin care îl înştiinţa că a fost chemată la DNA Oradea, iar acesta a a chemat-o la Bucureşti.

A doua zi, Geoană a sunat-o pe Lili Schutz şi i-a dat numărul de telefon al senatorului Cătălin Voicu, pentru ca acesta să o ajute, spunându-i:
Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie.

Mircea Geoană, preşedinte al Senatului la acea vreme, s-a declarat nevinovat.  

Nu am cerut nimănui să facă ceva care să fie ilegal şi nu am intermediat chestiuni cu caracter ilegal. Este evident că se încearcă introducerea mea, cu orice pretext, într-un scandal care nu mă priveşte.
A spus Geoană atunci

Numele lui Schutz şi Geoană apar şi în stenogramele interceptărilor convorbirilor dintre Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, în legătură cu intermedierea unei întâlniri între Voicu şi Schutz.

Băga-mi-aş p… în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj (Maria Schutz – n.r.). Şuţa aia cu serele, cu tot.
Spunea Voicu într-o conversaţie cu Alexandru Mazăre

Lili Schutz a negat că Voicu ar fi intervenit pentru ea.

Politica