vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«DNA, singura instituţie care mai respectă legea»

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie este apreciată în România, de cetăţeni, dar şi în afara graniţelor ţării.
Direcţia Naţională Anticorupţie este un exemplu de bune-practici în Uniunea Europeană. Comisia Europeană spune că punctul forte al DNA este faptul că structura Direcţiei încorporează, alături de procurori, şi reprezentanţi ai poliţiei judiciare, specialişti în achiziţii publice, specialişti economici, financiari şi din domeniul IT. În plus, potrivit CE, în ultimii şapte ani, peste 90% dintre dosarele trimise în judecată au fost confirmate prin decizii definitive ale instanţelor.

Investitorii din România apreciază şi ei lupta împotriva corupţiei, aşa cum reiese din afirmaţiile făcute de aceştia, pentru BBC, care a realizat un reportaj la Craiova.

Când am venit pentru prima dată aici în România ne-am confruntat cu persoane sau companii care ne-au spus: Ok, dar nouă ce ne iese?  Ne-a fost greu la început să înţelegem ceea ce voiau să spună. Dar, fără dubii, când ai primari, politicieni şi alţi oamenii cu funcţii trimişi în judecată şi apoi la închisoare, arată că nivelul corupţiei, care era extrem de mare atunci când am venit noi aici, a început serios să scadă. Iar asta nu ar trebui să îi împiedice pe oameni să vină aici.
Geoffrey Pearson director general Neal Brothers

Policlinica Buna Vestire Craiova

Craiovenii spun că se fac paşi înainte spre o ţară cu mai puţini corupţi. Cazul Dan Voiculescu, fondatorul PC şi al trustului INTACT, i-a făcut pe oameni să fie şi mai atenţi la astfel de cazuri.

Cred că DNA-ul abia acum s-a făcut remarcat, după arestarea lui Voiculescu. Au mai fost şi altele, acum puţin timp, din fotbal, însă cazul Voiculescu este cea mai mare reuşită a lor. Înainte nu aveam o părere prea bună despre DNA, pentru că nu se implicau atât de mult precum o fac în ultima perioadă.
Spune un craiovean

DNA este singura instituţie care mai respectă legea. Bravo lor, în ultimul timp au luat deciziile cele mai bune, deşi uneori mă gândesc că prea puţini sunt cei care ajung să plătească pentru greşelile comise.
Ne-a declarat un alt cetăţean al urbei

DNA-ul apără onoarea ţării noastre. Arestarea lui Voiculescu era aşteptată de foarte multă vreme. În sfârşit s-a făcut dreptate, după ani şi ani de cercetări.
Este o altă opinie exprimată de craioveni

Alţii spun că arestarea fratelui preşedintelui este cel mai important caz de luptă împotriva corupţiei:
În sfârşit începe să se facă dreptate şi în ţara noastră, însă până la cei mai corupţi români eu zic că este cale lungă. Dacă unii spun că arestarea lui Voiculescu a fost un fel de ,,apogeu’’, eu consider că arestarea lui Mircea Băsescu a fost poate singurul lucru bun care s-a întâmplat în România, după Revoluţie.

Unii încă susţin că s-a făcut o eroare în privinţa lui Gigi Becali:
Sunt alături de DNA, Voiculescu şi mulţi alţii ca el, îşi merită soarta cu vârf şi-’ndesat. În privinţa lui Becali eu zic că au făcut o greşeală. Acest om a ajutat alţi oameni la rândul lui, lucru care se întâmplă rar în România, ca cineva cu putere financiară, să-i ajute pe cei oropsiţi.

Sunt însă şi craioveni care consideră că România nu va scăpa niciodată de corupţi:

Ştiu cu ce se ocupă DNA, dar nu mă interesează prea mult, pentru că hoţia primează în România şi oricât încearcă ei să mascheze diverse ilegalităţi prin reţinerea unor terţe persoane, ,,curăţenie’’ totală nu vor putea face, pentru că şi ei la rândul lor, probabil sunt conduşi de altcineva.
Mariana, 44 ani

Eu nu mai cred nimic din ce se întâmplă în această ţară. Am impresia că jucăm cu toţii într-o tragicomedie din care nu vom avea scăpare prea curând. Dacă pe timpul dictaturii comuniste ne plângeam de regulile prea stricte pe care trebuia să le urmăm cu sfinţenie, acum ce legi mai trebuie respectate? Din păcate, niciuna. Nimeni nu mai respectă nimic în ţara asta. Sincer, nu cred nici măcar în DNA la câte s-au tot întâmplat.
Robert, 32 ani

O parte dintre locuitorii urbei consideră că arestarea lui Dan Voiculescu este condamnabilă:  
DNA a făcut o mare greşeală cu arestarea lui Voiculescu. Acest om a ajutat foarte mulţi tineri, le-a oferit burse de studii şi multe altele. De ce trebuie să plătească mereu oamenii buni, care încearcă să ajute? Adevăraţii hoţi rămân mereu în libertate. Îi condamn pe cei de la DNA pentru cazul Voiculescu. El este doar o victimă a societăţii, a fost manipulat de alţii şi a căzut în propria-i capcană.

Această afirmaţie vine ca o consecinţă a manipulării opiniei publice cu privire la acest caz, atât din partea unor jurnalişti, cât şi, mai rău, din partea unor politicieni. Aceştia acuză condamnări politice, atunci când vine vorba de “oamenii lor”, nu însă şi în celelalte cazuri.

Una peste alta, justiţia trebuie lăsată să îşi desfăşoare activitatea. Nemulţumiţii de deciziile instanţelor au mai multe căi de atac. Politicienii şi mai cu seamă guvernanţii nu pot comenta deciziile magistraţilor. Altfel, îşi pierd credibilitatea. Ei, nu justiţia, pentru că, aşa cum am spus la început, activitatea justiţiei din România este tot mai apreciată şi mai vizibilă.

De altfel, într-un sondaj on-line, realizat de o publicaţie centrală, DNA a condus detaşat în topul instituţiilor în care românii au încredere.

Politica