vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sărbătoare peste graniţe

Iei, camaşa purtată de către femei, caracteristică şi portului naţional românesc îi este dedicată ziua de 24 iunie când se celebrează “Ziua internaţională a iei”. Prima sărbătoare a acestei bluze a avut loc anul trecut la iniţiativa unei comunităţi online de pe Facebook. Comunitatea online “La Blouse Roumaine” provoacă pe toţi patrioţii să poarte o ie oriunde s-ar afla în lume, să se fotografieze cu ea şi să o promoveze mai departe pe contul propriu de socializare. Sărbătoarea iei este legată de Sânzienele, sărbătoare cunoscută şi ca Drăgaica. Aceasta era o zeiţă agrară, protectoare a holdelor semănate şi a femeilor măritate.

Românii sărbătoresc pentru a doua oară, ia populară. În Craiova această zi, este marcată la Casa de Cultură Traian Demetrescu printr-o expoziţie de port tradiţional românesc ce va avea loc azi, la Galeria Vollard a instituţiei. Tot astăzi de la ora 18.00, în Parcul „Nicolae Romanescu” (zona Foişor – Casa„Bibescu”), Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului” susţine un spectacol de muzică şi dans.

La Bruxelles, la cea de-a doua ediţie a celebrării iei populare, a portului tradiţional popular românesc în diaspora, sărbătoarea a început încă din weekendul trecut.
Un număr mare de români au participat la un picnic al iilor, apoi s-au putut distra în voie la un spectacol de dansuri şi cântece populare susţinut de Ansamblul folcloric “Flori Mureşene” din Simeria (Hunedoara), de soliştii Alex Vasiu şi Liviu Cătănaş şi de formaţia Arhaic.
Potrivit unui interviu luat de Agerpres, la Bruxelles, această cămaşă reprezentativă pentru România ar putea deveni un brand de ţară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ia, care ne reprezintă, ar putea deveni un brand de ţară. Fiecare cusătură reprezintă ceva, şi acest lucru trebuie să-l transmitem lumii întregi. Este foarte frumos ca, măcar în aceste zile, în care o sărbătorim ia, să avem acasă o ie, să o purtăm cu mândrie.
A declarat Silvia Olari, coordonator “Diaspora Progresistă”

Românii de la Bruxelles s-au putut delecta şi cu preparate tradiţionale româneşti, cozonaci, brânzoiace şi prăjituri specifice ţării noastre.

Politica