vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Condamnaţi definitiv pentru rambursări ilegale de TVA de aproximativ jumătate de milion de euro

Doi craioveni au fost încarceraţi marţi seară în arestul IPJ Dolj şi alţi doi în cursul zilei de ieri, cu toţii fiind condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 3 şi 5 ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Cei patru fac parte dintr-un grup de şapte craioveni trimişi în judecată în 2010 de procurorii DIICOT Craiova, pentru că, în urma unor tranzacţii fictive cu un teren dintr-o comună maramureşeană, au solicitat şi obţinut de la Finanţele doljene rambursări ilegale de TVA în valoare de 500.000 de euro.

Reprezentanţii IPJ Dolj anunţau ieri că poliţiştii Secţiei 4 Craiova i-au depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj, pe Marin Niţoiu, de 63 de ani, din Craiova, condamnat la 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, şi pe Marius Firulescu, de 33 de ani, din Craiova, condamnat la 3 ani de închisoare în acelaşi dosar. În cursul zilei de ieri, oamenii legii i-au mai prins şi încarcerat pe Maria Domnu, condamnată la 4 ani de închisoare şi pe Petre Stoiean, condamnat tot la 4 ani de închisoare în acest dosar.
Toţi patru, împreună cu Aurelian Victor Mănescu şi Mariana Neguţ, fostă Ghiţă, au fost trimişi în judecată în anul 2010 de procurorii DIICOT Craiova.

Potrivit anchetatorilor, faptele s-au petrecut în anul 2004, când Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a sesizat nereguli în cazul unei tranzacţii efectuate între SC Silicon Data SRL Craiova şi SC Mitcos Gen SRL Craiova, având ca obiect vânzarea unui teren în suprafaţă de 60.000 mp, situat în extravilanul comunei Budeşti, judeţul Maramureş, pentru care cea de-a doua firmă ar fi plătit 113.393.196.000 lei, solicitându-se rambursarea de TVA în valoare de 18.186.301.329 lei (aproximativ 500.000 euro). Verificarea efectuată de consilierii DGFP Dolj a atestat că preţul vânzării nu corespundea cu suma facturată, iar în aprilie 2004 SC Mitcos Gen SRL Craiova a înregistrat plata terenului achiziţionat fără a prezenta documente justificative în acest sens. Terenul respectiv era înregistrat de firmele implicate drept un munte bogat în zăcământ de andezit bazaltoid, conform expertizelor plătite de cele două societăţi.Teren a fost vândut de trei ori într-o zi, preţul fiind crescut în acte de la 15 milioane de lei vechi la 113 miliarde.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cauza a fost judecată la Tribunalul Dolj, care, pe 20 septembrie 2011 i-a condamnat pe toţi cei şapte craioveni. Aurelian Mănescu a primit 6 ani de închisoare cu executare, Mariana Neguţ – 3 ani de închisoare cu suspendare, Marin Niţoiu – 6 ani închisoare, Costel Marius Firulescu – 3 ani şi 6 luni, Petre Stoiean – 4 ani şi 6 luni, Maria Domnu – 4 ani şi Constantin Coman tot 4 ani de închisoare. Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de ANAF – Bucureşti şi i-a obligat pe Niţoiu, Stoiean, Firulescu, Coman şi Domnu Maria la plata sumei de 653.100 lei către ANAF, cu majorările legale aferente, reprezentând TVA compensat ilegal prin mai multe deconturi.

Decizia Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care anul trecut, în luna aprilie, le-a scăzut inculpaţilor pedepsele. Mănescu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, pe parcursul procesului fiind eliberat condiţionat, Neguţ Mariana – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, Niţoiu – 5 ani închisoare, Firulescu – 3 ani închisoare, Stoiean – 4 ani închisoare, Domnu Maria – 4 ani închisoare, iar Coman Constantin 5 ani închisoare.

Cu toţii au făcut recurs, soluţionat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 26 mai a.c. Mariana Neguţ a fost achitată, iar ceilalţi au rămas cu pedepsele primite la Curtea de Apel Craiova:
Admite recursul declarat de inculpata Neguţ Mariana împotriva deciziei penale nr.126 din 12 aprilie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Casează, în parte, decizia penală atacată şi, rejudecând cauza în aceste limite dispune încetarea procesului penal pentru infracţiunea de complicitate la tentativă de înşelăciune prev. de art.48 raportat la art.32, raportat la art.244 alin.1 si 2 Cod penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie specială prev. de art.154 alin.1 lit.d Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. II.Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova şi de inculpaţii Niţoiu Marin, Stoiean Petre, Coman Constantin, Firulescu Costel Marius şi Domnu Maria împotriva aceleiaşi decizii, privind şi pe inculpatul Mănescu Aurelian Victor. Constată că recurentul inculpat Coman Constantin este arestat în altă cauză.
Este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Politica