vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia, raiul traficanţilor de droguri?

După cum chiar poliţiştii afirmă, canabisul este cel mai răspândit drog după alcool, cafea şi tutun. Răşina de canabis, haşişul, este un drog aflat la mare căutare. Tot din canabis se face şi marijuana, care în fapt este este un amestec din frunze, tulpini şi inflorescenţe mărunţite ale canabisului.

Este cel mai frecvent drog ilicit utilizat în lume şi este periculos

Canabisul conţine mai mult de 400 de substanţe, dar principalul stimulent al creierului este substanţa THC (delta 9-tetratahydrocannabinol). Puterea de acţiune a drogului este determinată de concentraţia de THC care variază în funcţie de mai mulţi factori ca soiul plantei, climat, sol, timpul de recoltare. Marijuana este un halucinogen mediu care are efectele antidepresive şi dezinhibitoare ca şi alcoolul. Efectele fumatului se resimt în general după câteva minute, iar efectul maxim apare cam la 10-30 de minute. Acestea includ următoarele simptome: uscăciunea gurii şi a gâtului, accelerarea ritmului cardiac, scad coordonarea şi echilibrul, prelungeşte timpul de reacţie, şi diminuează memoria recentă. Dozele mai puternice produc reacţii mai intense, alterând puternic percepţiile, provoacă crize de paranoia sau halucinaţii. Efectele de moment ale marijuanei dispar după două sau trei ore. Numai că drogul se acumulează în ţesuturile grase, THC fiind o substanţă liposolubilă şi se depozitează în ficat, plămâni, creier, testicule, şi alte organe. După două zile de la consumul de Marijuana se mai găseşte încă în urină 1/4 din cantitatea totală de THC inhalat. Persistă în urină până la trei zile, iar în sânge de la două la patru săptămâni.
Spun specialiştii

Policlinica Buna Vestire Craiova

Percheziţii, la Gorj

Ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) au efectuat 15 percheziţii în Gorj, Dolj, Mehedinţi şi Timişoara.
Pe surse, 9 persoane suspectate de trafic şi consum de droguri au fost reţinute. Acestea fac parte dintr-o reţea care opera în municipiul Motru şi în judeţul Mehedinţi.

Trafic internaţional de droguri, stopat de procurorii vâlceni

La Vâlcea, o reţea de traficanţi de droguri a fost destructurată la sfârşitul săptămânii trecute.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, au reuşit stoparea activităţii infracţionale  de  trafic de droguri de risc şi trafic internaţional de droguri de risc derulată de inculpaţii A.D.H.R., D. I. D.,   M.C.  şi  A.L.N.. pe raza municipiilor Râmnicu-Vâlcea şi Bucureşti. Din investigaţii a reieşit că inculpatul A.D.H.R a introdus fără drept în România aproximativ un kilogram de cannabis pe care l-a achiziţionat din Grecia. Pentru distribuirea drogurilor au fost folosiţi inculpaţii D.I.D.,   M.C.  şi  A.L.N., segmentul de piaţă cărora le erau adresate fiind amplasat în special pe raza judeţului Vâlcea.

Inculpaţii au fost prinşi pe 22 mai.

Poliţiştii şi procurorii au efectuat şase percheziţii domiciliare pentru stabilirea întregului material probatoriu, din care 5 în municipiul Râmnicu Vâlcea şi una în municipiul Bucureşti.
IGPR

O zi mai târziu, instanţa a dispus admiterea cererii de arestare a celor patru inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea face parte din campania declanşată de procurorii DIICOT pentru combaterea traficului de droguri care a început să capete o tot mai mare amploare pe raza judeţului Vâlcea.
DIICOT

Liceeni din Slatina, consumatori?

Tot săptămâna trecută, mai mulţi liceeni din Slatina au fost duşi la audieri, fiind suspectaţi că sunt consumatori de droguri.
74 de persoane au fost duse cu mandat la audieri, majoritatea elevi din Slatina, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani de la liceele “Radu Greceanu”, “Ion Minulescu” şi “Petre S. Aurelian”.
Elevii ar fi procurat substanţele interzise de la o reţea de traficanţi care, începând cu luna iulie 2013, a adus droguri din Spania, ascunse în colete, prin intermediul societăţilor de transport.
Patru tineri care ridicau de la o agenţie de turism din Slatina două colete în care se aflau 12 pachete cu şase kilograme de muguri canabis, au fost prinşi în flagrant în urma unei acţiuni a DIICOT, poliţiştilor de la Crimă Organizată şi jandarmilor.

La data de 20 mai a.c, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Olt au prins în flagrant, pe raza municipiului Slatina, patru tineri, din localitate, în timp ce ridicau de la o agenţie de turism două colete. Cele două colete conţineau 12 pachete învelite cu bandă adezivă de culoare maronie, în interiorul cărora se aflau aproximativ 6 kg. de fragmente vegetale (inflorescenţe) de culoare verde, susceptibile a fi cannabis.
IGPR

În aceeaşi zi, au fost efectuate şapte percheziţii în municipiul din Olt.

La percheziţii, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, o armă, 3 cartuşe, 2 laptopuri, 2 telefoane mobile şi înscrisuri. De asemenea, au fost puse în executare 74 mandate de aducere, toate persoanele fiind conduse la sediul S.C.C.O. Olt, pentru audieri. Din cercetări, a reieşit că, din luna iulie 2013 până în prezent, membrii grupului infracţional ar fi procurat droguri din Spania, le-ar fi introdus în ţară prin intermediul societăţilor de transport şi coletărie, pentru a le comercializa pe raza municipiului Slatina, judeţul Olt. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere şi comercializare de droguri de risc, fără drept, deţinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept şi introducerea în ţară de droguri de risc, fără drept.
IGPR

Potrivit DIICOT, drogurile erau comercializate pe raza judeţelor Olt, Dolj, Argeş şi a  municipiilor Craiova,  Piteşti şi  Râmnicu Vâlcea  cu sume cuprinse între 35 şi 60 lei/g.
Traficanţii şi-au format un cerc de cumpărători, compus din 64 de persoane faţă de care există suspiciunea rezonabilă că au procurat şi consumat diferite cantităţi de droguri de risc.
Magistraţii Tribunalului Olt au emis mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru şapte din grupul de 74 de persoane audiate marţi într-un caz de trafic de droguri.

Severineni, acuzaţi la Timişoara de trafic de droguri

În aprilie, poliţiştii de la antidrog din cadrul Brigăzii de Combaterea Crimei Organizate Timişoara au prins în autogara din Arad trei suspecţi implicaţi, într-un dosar de trafic internaţional de droguri. Suspecţii, din Drobeta-Turnu-Severin, mutaţi la Timişoara, au fost prinşi în flagrant exact când s-au întâlnit cu cărăuşul reţelei, care abia sosise din Italia cu autocarul. În bagajele acestuia au fost descoperite trei kilograme de cannabis, care  urma să fie vândute pe piaţa neagră din Timişoara.
Cercetările poliţiştilor au condus la concluzia că marfa a fost cumpărată cu banii unui student marocan de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. Acesta a plătit cei 5.000 de euro pentru drogurile care au fost cumpărate din Italia. Dacă nu ar fi fost prinşi, membrii reţelei ar fi scos din această afacere triplu, adică 15.000 de euro.

Traficanţi din Craiova, condamnaţi definitiv

În luna martie, trei doljeni care au ajuns după gratii în urmă cu doi ani, în aprilie 2012, după ce s-a stabilit că formaseră un grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de droguri de risc, mai exact rezină de canabis, în Craiova, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu suspendare. Cel de-al patrulea membru al grupării a fost achitat. Hotărârea a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce instanţa a luat act de faptul că procurorii DIICOT Craiova şi-au retras recursul.
Pe 27 aprilie 2012, oamenii legii i-au prins în flagrant, la ieşirea din Craiova, în comuna Podari, pe Luis Stepan, de 26 de ani şi pe Andrei Tulitu, de 21 de ani, ambii din Craiova, în timp ce încercau să vândă cantitatea de 30 de grame rezină de cannabis pentru suma de 500 euro. Din cercetările întreprinse s-a stabilit faptul că cel de-al treilea membru al grupului infracţional organizat era Ion Călin, de 22 de ani, din Craiova, care distribuia drogurile, în timp ce furnizorul drogurilor, care erau procurate din Spania, era Mihai Curiman, de 30 de ani, din comuna doljeană Bârca. După ce au fost prinşi în flagrant primii doi membri ai grupului au fost audiaţi, ulterior poliţiştii efectuând, simultan, patru percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor. În timpul descinderilor, acasă la Mihai Curiman, a fost identificată şi ridicată cantitatea de 440 grame rezină de cannabis, o parte din cantitatea respectivă fiind deja porţionată şi pregătită de vânzare. În plus, au mai fost găsite şi ridicate în vederea cercetărilor un pistol de calibrul 9 mm şi 10 cartuşe de acelaşi calibru, precum şi 6 cartuşe pentru puşcă de vânătoare, pentru care nu existau nici un fel de documente de provenienţă, cel mai probabil acestea fiind procurate ilegal din Bulgaria.

Procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a dispus, pe 27 aprilie 2012, reţinerea celor patru tineri, o zi mai târziu fiind arestaţi preventiv la Tribunalului Dolj, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, introducere în ţară de droguri de risc şi trafic de droguri de risc. Pe 21 mai 2012 cei patru au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Dolj, iar pe 1 noiembrie 2012 instanţa a pronunţat sentinţa. Astfel, judecătorii l-au condamnat pe inculpatul Ioan Călin la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani, Stepan Luis Gabriel a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani, Mihai Bogdan Curiman a fost condamnat la 3 ani închisoare  cu suspendare pe termenul de încercare de 5 ani, iar Andrei Cezar Tulitu a fost achitat.
Nemulţumiţi de sentinţă, Mihai Bogdan Curiman şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, soluţionat pe 8 mai 2013 de Curtea de Apel Craiova. Judecătorii au respins apelul DIICOT Craiova, au admis apelul inculpatului, dar i-au menţinut acestuia pedeapsa. Procurorii DIICOT Craiova au uzat şi de ultima cale de atac, recursul, înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Numai că, spe 11 martie 2014, sentinţa a rămas definitivă în acest dosar, după ce procurorii au decis să-şi retragă recursul, astfel că inculpaţii au rămas cu pedepsele cu suspendare primite de la judecătorii Tribunalului Dolj.

Ia act de retragerea recursului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova împotriva deciziei penale nr. 169 din 08 mai 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpaţii Tulitu Andrei Cezar şi Curiman Mihai Bogdan. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea recursului rămân în sarcina statului. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi, în suma de câte 50 lei, pâna la prezentarea aparatorului ales, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.
Se arată în încheierea de şedinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile de trafic de droguri descoperite în ultima vreme în Oltenia. Oamenii legii continuă acţiunile privind identificarea şi destructurarea reţelelor de traficanţi de droguri de risc şi mare risc.

Politica