luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Salonul naţional de minerale, fosile şi geme a ajuns la sfârşit

Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi Primăria Municipiului Craiova a organizat weekendul trecut cea de-a VII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Piaţa William Shakespeare din Bănie, a căpătat strălucire, la propriu, fiindcă mai mulţi specialişti în mineralogie, comercianţi de fosile şi geme au aprovizionat standurile cu pietre preţioase, semipreţioase, dar şi bijuterii confecţionate prin şlefuirea acestor fascinante pietre.
Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa unor specialişti de marcă din ţară şi străinătate, precum prof. univ. dr. Vlad Codrea de la Universitatea „Babeş-Bolyai“, din Cluj-Napoca şi de Laszlo Palinkas, Universitatea din Budapesta. Profesorul Vlad Codrea a catalogat salonul de minerale ca fiind un ”banchet al esteticului”.

Mulţumesc Muzeului Olteniei că m-a invitat. Ca şi ardelean venind, iată, de dincolo de munţi ţin a remarca dintr-un început că la Craiova există o fericită simbioză între Muzeul Olteniei şi decidenţii administraţiei din zonă care au susţinut iniţiativele muzeului craiovean. Aceste saloane de minerale, geme şi fosile au o tradiţie veche, începută la Cluj, dar care s-a amplificat în multe alte părţi. Craiova devine un loc emblematic pentru astfel de manifestări. Aveţi în faţă oameni competenţi, cu expertiză, aveţi ce vedea la acest salon pentru că diversitatea exponatelor este remarcabilă, iar valoarea lor la fel.  Să mai subliniez un lucru, sunt şi legale, pentru că există un comerţ paralel pe care noi îl cunoaştem, în care, din păcate, valorile de patrimoniu sunt piratate. Nu este cazul aici, la acest salon, pentru că aici totul este legal şi în bună regulă. Saloanele de minerale şi fosile sunt importante pentru că sunt vectori de educaţie şi adresez invitaţia tineretului să vină în număr mare pentru a se desfăta cu partea frumoasă pe care geologia le-o oferă. Aici avem un adevărat banchet al esteticului, remarcaţi câte forme, câte culori. Natura este practic inepuizabilă la acest capitol.
A spus prof. univ. Dr. Vlad Codrea de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, departamentul de geologie

Pe lângă mineralele adunate sub forma unor podoabe destinate să fie purtate de către publicul feminin, la mesele specialiştilor am întâlnit şi obiecte de decor sau cu o utilitate specifică. De exemplu, pomişori din cristale de bază, cuarţ roz, ametist, farfurii din calcar cu amoniţi, scrumiere din malachit, piese manufacturate de la artizani, dar şi meteoriţi, care se vindeau undeva la 200 lei, în funcţie de dimensiune.
Doamnele s-au perindat ore în şir prin faţa „nestematelor” cărora nu le-au rezistat şi au achiziţionat câteva accesorii. La această expoziţie cu vânzare au participat 40 de colecţionari din ţară şi străinătate: Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti, Ungaria, Ucraina, Moldova şi chiar persoane care provin din Africa şi India, aflaţi la studii sau stabiliţi în România.
Comercianţii s-au declarat mulţumiţi de cum au fost întâmpinaţi de către clienţi la Craiova, mai ales că au ştiut dinainte că nu vor duce lipsă de cumpărători fiindcă de ani buni îşi prezentau marfa pe plai oltenesc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am venit cu o gamă largă de pietre brute din Brazilia, Africa, mai puţine din Australia. Având pietre preţioase care se vând la gram, safir, rubin, costă între cinci şi şapte lei gramul, până la pietre geode, ametist la zeci de kilograme, se vând undeva la 7 euro kilogramul. Am venit cu eşantioane mici ca să fie cumpărate de cât mai mulţi participanţi la expoziţie. Avem şi pietre polişate, adică prelucrate, gen piramide, sfere, gen sculpturi şi pandante din aceste pietre. Pietrele le iau de import, din Brazilia, Peru, pentru a obţine preţuri bune şi o calitate mai bună a produselor. Am venit la toate ediţiile organizate la Craiova, am vândut foarte bine pietre brute şi pandante, avem deja clienţi foarte buni în Craiova pentru că vindem şi pe internet şi au făcut comenzi destul de substanţiale. Avem şi participanţi care le iau pentru a le lucra hand-made, pentru a le încadra în diferite bijuterii, cu argint, cu sârmă. Pentru mine a fost acceptabilă vânzarea, se încadrează în targetul pe care mi l-am propus pentru Craiova.
Alexandru Vidu din Bucureşti, comerciant de minerale

O doamnă, locuitoare a Craiovei şi comerciantă la salonul de minerale, ne-a spus că la mare căutare s-au aflat mineralele strânse sub formă de accesorii pentru publicul feminin, care au un rol protector şi de atingere a unor scopuri personale, precum sănătate, iubire, stabilitate financiară ţinând cont că şi preţul acestora era accesibil.

Din pietrele semipreţioase numite agate am confecţionat diferite obiecte şi accesorii pe care doamnele să le poarte cu mult drag. Avem brăţări, cercei, coliere. Preţurile pornesc de la doi lei până la 100 lei. Munca nu mai este pusă la socoteală, noi le facem, dar dacă ţinem la preţuri mari, stăm şi nu le vindem. Clienţi au venit din toată ţară şi străinătate, nu a mers nici bine, dar nici rău, a fost acceptabil. Pietrele se vând la bucată, se folosesc ca şi talisman sau pandantiv pe care le purtăm pe un lănţic sau pe un şnur. Pietrele sunt pe zodiac, dar au şi o semnificaţie dată de culoarea şi numele lor, de exemplul jadul, de culoarea verde este piatra sănătăţii şi imunităţii, cuarţul roz, piatra iubirii, cum într-o casă trebuie să fie şi dragoste şi sănătatea este bine să le avem în casă. Ca o noutate avem brăţările care sunt la modă, rudarcea cu seminţele unui copac indian şi am combinat aceste seminţe de pom cu semipreţioase, costă 15 lei, pe internet se vând la 30 lei, acestea s-au vândut bine, se poartă foarte mult cristalele, avem cerceii la patru lei şi pandantive la doi lei, sunt din Craiova, pensionară.
A spus Teodorescu Aurelia

Cristale naturale montate în argint

Am întâlnit un geofizician de profesie, care în afara bijuteriilor montate numai în argint şi-a adus şi colecţia de fosile, dinţi de rechin, de dinozaur. Acesta spune că dacă vremea ţine cu el şi clienţii „pică”, dar că oamenii ţintesc către piesele cu cele mai mici preţuri.

Noi ne-am dorit să aducem pietre naturale, cristale brute, semipreţioase, şlefuite, geme şlefuite. Din pietre facem numai bijuterii din argint, e pasiunea noastră, inele reglabile, seturi complete, brăţară, inel, pandantiv, cercei, un set complet începe de la 400-420 lei, pandative mari de la 40 la 70 lei, coliere din amazonit, cuarţ roz în jur de 90 lei bucata, pandantive micuţe cu agăţătoare de argint de la trei lei la patru lei, am şi safire, rubine, smaralde, de mici dimensiuni. Am şi diamante brute, opace, ieftine, la 20 lei bucată, pentru colecţionari în special. Cerceii cu şurub între 20-25 lei din agate cenuşii, jad verde, acvamarin albastru, malahit albastru, calcedonie albastră, cuarţ roz.
A relalat Andrei Costin, geofizician

Exponate vechi de milioane de ani

Avem şi grupa pentru colecţionari, trilobiţi din paleozoic, vechi de aproape 400 milioane ani, un trilobit se duce de la 50 la 70 lei maxim, dinţi de rechin mici din paleogen la trei lei, de acum vreo 50 milioane de ani, dinţi de dinozaur la 25 lei. Vânzarea merge, dacă nu plouă pică, s-au vândut lucruşoare mai ieftine, nu foarte scumpe, pentru că vremurile sunt cum le ştiţi, pandantivele s-au vândut cel mai bine, de la 10 la 25 lei. Sunt din Bucureşti.
A spus Andrei Costin, geofizician

Un colier din rubin, safir sau smarald ajunge până la 200 lei

Mineralele contemplate în coliere, brăţări, cercei au fost cele mai vândute piese de la salonul de minerale.
Produsele cu priză la public au fost mărgelele la preţuri pentru toate buzunarele.

La această ediţie la care participăm cu mare drag am dus o multitudine de medalioane montate în argint din diverse materiale care să facă diferenţa. Am medalion de cuarţ cu epidot de 700 lei, ar mai fi coliere de la 60 lei până la 200 lei din rubin, safir, smarald. Există interes pentru produse, lumea cunoaşte, am vândut cel mai mult lucrurile care se pretează pentru mici cadouri, cerceluşi, medalioane, la zece lei, cinci lei.
A spus Dragoş Daniel, expozant Baia Mare

Vânătorii de comori

Craiovenii au putut weekendul trecut să fie şi vânători de comori fiindcă Laszlo Palinkas de la Universitatea din Budapesta a adus cu el un dispozitiv dotat cu nisip, şi câteva site, prin care dacă plăteai un tarif de 10 lei cerneai nisipul şi obţineai un săculeţ cu pietre valoroase. Pe pancarta care te invita să fi vânător de comori scria că după o muncă minimală devii proprietarul unor comori asemenea spălătorilor de aur.

Politica