luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inundaţiile fac ravagii în Oltenia

78 de gospodării din judeţul Dolj au fost inundate din cauza ploilor căzute în ultimele zile. 35 dintre acestea sunt în Craiova, 6 în Gherceşti, 17 în Mischii şi 20 în Bulzeşti, sat Prejoiu.
Angajaţii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor au lucrat intens pentru supraînălţarea digurilor pe pârâul Teslui în Pieleşti, Gherceşti şi Drăgoteşti, dar şi în Robăneşti pe pârâul Vlaşca.  Ieri la ora 14 se atinsese COTA DE INUNDAŢIE pe Jiu, la Răcari, iar tendinţa era în creştere.

Olteancă de 100 de ani, salvată de pompieri

În judeţul Olt au fost semnalate probleme în peste 30 de localităţi. De altfel, până aseară la ora 22, a fost în vigoare un COD ROŞU de inundaţii pe râul Vedea. Peste 400 de apeluri s-au înregistrat la numărul unic de urgenţă 112. Peste 20 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor şi cazate la rude. Între cei salvaţi din casele inundate se află şi o femeie în vârstă de 100 de ani, din Slatina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost primite prin intermediul S.N.U.A.U. -112 circa 400 de apeluri prin care s-a solicitat sprijin pentru intervenţii în diverse situaţii de urgenţă, 113 solicitări au fost pentru intervenţii la inundaţii, la acestea acţionând echipaje ale I.S.U. Olt şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor afectate.Pompierii de la Detaşamentul Slatina în timp ce interveneau pentru asanarea apei din anexe şi locuinţe, pe strada Grădişte, din municipiul Slatina, au fost anunţaţi de dispeceratul ISU Olt despre un apel primit pe 112 care anunţa că pe aceeaşi stradă, locuieşte o bătrână, în vârstă de 100 de ani, cu probleme medicale, cu care rudele nu pot lua legătura. Echipajul s-a deplasat la locuinţa indicată, în curte fiind apă de aproximativ un metru. Uşa locuinţei era blocată, iar într-un dormitor a fost văzută femeia, lângă patul din cameră, în apă până la nivelul genunchilor. Militarii au spart geamul camerei, au deblocat uşa casei şi au reuşit să ajungă la bătrână. Pacienta a fost preluată de echipajul SMURD sosit în sprijin şi transportată, conştientă, cu hipotermie uşoară, la UPU Slatina. O altă intervenţie de salvare a avut loc în comuna Osica de Jos, unde, trei persoane au fost surprinse de viitură într-un utilaj agricol. Pentru salvarea acestora au intervenit pompierii de la Garda Osica şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. Cu ajutorul unei bărci pneumatice, femeia şi cei doi bărbaţi blocaţi în utilaj au fost duşi în locul amenajat de administraţia locală, ulterior aceştia s-au întors în locuinţe. Pompierii militari şi civili au mai acţionat şi pentru evacuarea a 22 de persoane din localităţile Priseaca, Teslui, Găneasa şi Piatra Olt. Acestea au fost cazate la rude. Echipajele ISU Olt au mai acţionat şi pentru evacuarea a 98 de animale în comuna Teslui.
Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt ISU Olt

Izolaţi de ape, la Vâlcea

La Vâlcea, aproape 150 de persoane au rămas izolate după ce un pod care asigura accesul spre comuna Nicolae Bălcescu a fost distrus de ape. Prefectura a identificat o potecă forestieră pe care autorităţile o pot folosi pentru aprovizinarea sinistraţilor cu apă şi mâncare.

Un pod construit în 2007 a fost efectiv distrus de ape, după ce râul Topolog a adus aluviuni, copaci şi alte lucruri. Accesul spre Nicolae Bălcescu se face acum prin ocol, fie prin judeţul Argeş, comuna Cuca, fie prin sud, prin judeţul Olt, prin Vitomireşti. În prima variantă înseamnă un ocol de 30 de km, dar şi de aici avem un kilometru pe jos. Încercăm să asigurăm familiilor izolate cele de trebuinţă pentru trai şi vom face apel la armată pentru a realiza un pod de pontoane până când vom realiza un pod nou. Reprezentanţii Ocolului Silvic au identificat o cale de acces, o potecă forestieră, în lungime de 1,5 km, prin care se asigură comunicarea cu un număr de 78 de familii, adică 150 de persoane izolate din comuna Nicolae Bălcescu. Astfel sursele de apă şi de hrană sunt asigurate pentru aceşti cetăţeni.
A declarat, pentru AGERPRES, prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu

34 de localităţi din Vâlcea au fost afectate de precepitaţii.
În Râmnicu Vâlcea, locuitorii de pe o stradă a cartierului Râureni s-au certat cu reprezentanţii primăriei cărora le-au cerut să ia măsuri astfel încât să nu mai fie inundaţi.
Cele 20 de familii au reclamat faptul că strada Ciocăneşti este mai înaltă cu aproximativ 30 de cm faţă de proprietăţile lor, nu are prevăzute rigole, fapt care nu permite apei de ploaie să se scurgă, toate locuinţele şi gospodăriile fiind inundate la fiecare ploaie, apa deja infiltrându-se în pereţii caselor, scrie AGERPRES.

În Gorj, mai multe comune, aproape 190 de hectare de teren agricol, 1,3 kilometri de drum comunal, două poduri şi un podeţ au fost afectate de inundaţii. Din cauza intensificării vântului, opt stâlpi de telecomunicaţii au fost rupţi.
În Mehedinţi, cantităţile de precipitaţii înregistrate au depăşit în unele localităţi 50 de litri pe mp.  Două localităţi fuseseră ieri afectate de ape. Este vorba de Broşteni şi Corcova. Aproape 200 de hectare de teren arabil au fost inundate.

Politica