miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elicopterul SMURD are casă nouă

Elicopterul SMURD are, începând de ieri, un adăpost cu dotări complete. Noua casă a acestuia se află pe Aeroportul Internaţional Craiova. Hangarul este de ultimă tehnologie, iar costurile au fost suportate de Consiliul Judeţean ( CJ ) Dolj, care a investit şi în construirea unor camere dotate cu toate utilităţile necesare, pentru ca medicii şi piloţii să poată desfăşura o activitate la cele mai înalte standarde.
Construcţia îndeplineşte cerinţele europene, având o platformă betonată de 800 mp. Totodată, hangarul poate adăposti două astfel de elicoptere, iar până la acest moment elicopterul a fost utilizat pentru nu mai puţin de 400 de zboruri, salvând numeroase vieţi.

Suntem într-un loc unde acum mai bine de un an ne-am întâlnit cu prim-ministrul României, Victor Ponta şi cu Raed Arafat, să sărbătorim două evenimente speciale din viaţa regiunii Oltenia. Pe de o parte, inauguram o clădire modernă a Aeroportului din Craiova, iar pe de altă parte se inaugura un centru aeronautic medical, iar regiunea Oltenia era dotată cu un elicopter SMURD. A fost o mare bucurie pentru noi şi a fost şi o bătălie câştigată, pentru că multe judeţe şi mai multe regiuni s-au bătut pentru acest elicopter. Am reuşit în felul acesta să creăm o punte între spitalele din regiunea Oltenia şi cele din Bucureşti. Ne-am luat angajamentul atunci că pentru elicopter vom construi un adăpost şi am făcut mai mult decât atât. Am realizat o construcţie complexă, cu o platformă betonată de 800 mp. Am realizat acest hangar în care ne aflăm acum, unde pot fi adăpostite două elicoptere. Probabil, pe viitor, este posibil să apară al doilea elicopter. Am realizat pentru piloţi şi pentru cadrele medicale încăperi speciale în care să se poată odihni, să-şi pregătească misiunile de zbor şi să aibă toate dotările necesare. În această perioadă s-au efectuat peste 400 de zboruri. Acestea au salvat vieţile multor oameni. Cu siguranţă că acest lucru a fost benefic pentru multe familii din Oltenia. Este o promisiune înfăptuită cu toată seriozitatea.
A declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj

CJ Dolj pregăteşte documentaţia necesară pentru construirea unei noi unităţi de primiri-urgenţe la Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

Domeniul medical reprezintă o prioritate pentru CJ Dolj. Pe lângă această investiţie, administraţia judeţeană se pregăteşte, să finalizeze o documentaţie tehnică, pentru lansarea unei licitaţii, ce presupune construirea unei noi unităţi de primiri-urgenţe la Craiova, un UPU finanţat 100% din fondurile CJ Dolj.

De-a lungul timpului am intervenit şi am investit foarte mult în această arie. Sunt multe lucruri de făcut, nevoile sunt mari, cerinţele sunt mari. Trebuie să fim conştienţi că există o preocupare a autorităţilor judeţene pentru dezvoltarea unităţilor spitaliceşti din Dolj, acolo unde avem competenţa să intervenim. Acest hangar vine ca o continuitate să fixeze pentru totdeauna un punct aeromedical şi ne bucurăm că şi pentru colegii de la SMURD se găsesc posibilităţi pentru a le asigura condiţii de muncă decente. Cei care vor lucra aici 24 de ore din 24  au posibilitatea să stea la un birou, să aibă un calculator, să se odihnească, au duşuri, bucătărie, conexiuni cu celelalte instituţii care intervin în situaţii de urgenţă. Nu ne vom opri însă aici, pentru că vă spuneam mai devreme că existenţa acestui elicopter va aduce spre Spitalul din Craiova foarte multe cazuri din Oltenia. Mă refer la cele care nu pot fi tratate în alte judeţe din cauza lipsei unor doctori sau a unor specialităţi. Suntem pe punctul de a finaliza o documentaţie tehnică, de a lansa o licitaţie pentru construirea unei noi unităţi de primiri-urgenţe la Craiova, un UPU finanţat 100% din fondurile CJ Dolj. Cred că în momentul în care această unitate va fi făcută, vom avea şi o dotare mult mai bună pentru a-i trata pe pacienţi.
A precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj

Elicopterul este dotat cu aparatura necesară pentru susţinerea pacientului aflat în stare critică

Performant şi folosit pentru intervenţii de urgenţă, elicopterul are o foarte bună echipare şi capacitate de a zbura în orice condiţii meteo, atât ziua, cât şi noaptea. Acesta este dotat cu aparatura necesară pentru susţinerea pacientului aflat în stare critică, putând fi susţinute toate funcţiile vitale ale pacientului.

Cred că este unul dintre cele mai moderne centre de operare din ţară. Pentru Spitalul Nr. 1 toate investiţiile înseamnă o creştere a calităţii actului medical, o îmbunătăţire a timpilor de aducere a pacienţilor către spital. Toate aceste lucruri sunt benefice nu numai pentru Dolj, ci pentru întreaga Oltenie. Să nu uităm că Spitalul Nr. 1 Craiova este un spital care deserveşte cinci judeţe, aproximativ 3 milioane şi jumătate de oameni.
A menţionat Bogdan Fănuţă, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Dorel Grădinaru: «Craiova va deveni un pol al sănătăţii pentru Oltenia»

Aş vrea să prezint mulţumirile domnului vice prim-ministru, Gabriel Oprea, Ministrul de Interne, deoarece în acest fel s-a realizat întregul. Noi am venit cu un elicopter care a asigurat mobilitatea aeriană, iar partea cealaltă s-a realizat acum. Prin această structură aeronautică de susţinere a zborului creşte foarte mult potenţialul de realizare a misiunilor. Elicopterul stă în condiţii de excepţie, iar medicii şi piloţii beneficiază de toate dotările şi astfel se vor putea realiza toate misiunile. Craiova va deveni un pol al sănătăţii pentru Oltenia. Acest elicopter şi acest hangar nu sunt doar ale Doljului. S-a realizat o extindere a serviciilor medicale prin toată Oltenia. Iarna care tocmai a trecut ne-a arătat cât de mult ne lipseşte această construcţie.
A relatat General-Maior Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului de Interne

Proiectul, în valoare totală de un milion de lei, inclusiv TVA, a presupus, în acelaşi timp, şi dotarea completă a punctului de operare aeromedicală cu mobilier, aparatură electrocasnică şi echipamente IT.

Politica