joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială a Sănătăţii

Astăzi, în lumea întreagă, se sărbătoreşte Ziua Sănătăţii, anul acesta, tema fiind conştientizarea asupra bolilor transmisibile.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja. Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode- ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar si animale – rozatoarele) care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul.  Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsi, paraziţi) la populaţiile umane.  Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent.
DSP Dolj

Potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
Cea mai mare mortalitate s-a înregistrat în cazul malariei, care în 2010 a ucis aproape 660.000 de oameni. În ţara noastră, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira). Bolile transmise de vectori sunt numeroase şi variate: Ţânţarii, de exemplu, nu transmit doar malaria şi boala Denga, ci şi filarioză, febra de Chikungunya, encefalita Japoneză  febra galbenă, Infecţia cu virusul West Nile (14 cazuri in 2012 în România). Căpuşele pot transmite Boala Lyme –Borelioza (698 cazuri in 2012 în România), Encefalita de căpuşă (3 cazuri în 2012 în România), Febra butonoasă (129 cazuri probabile în 2012 în România), Febra hemoragică de Crimeea-Congo.Paraziţii pot transmite Leishmanioza, Boala Chagas.Viermii pot transmite Filarioza limfatică, Onchocercoza, Schistosomiaza. Muştele pot transmite Tripanosomiaza africană (boala somnului-musca tsetse).
DSP DOLJ

Acţiuni la Dolj

„Entităţi mici, pericol mare!”. Este sloganul campaniei de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, în România.
Campania este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cu această ocazie Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de Familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, au desfaşurat în perioada 1 – 7 aprilie o serie de activităţi în scopul de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.
DSP Dolj

Politica