vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Biblioteca Aman promovează peste hotare candidatura Craiovei la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021

Bătălia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021 se poartă şi în afara graniţelor ţării. Activităţile şi evenimentele organizate sub egida Asociaţiei “Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” au atras atenţia şi au stârnit interesul comunităţilor româneşti de peste hotare. Ca răspuns la aceste preocupări, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a realizat un amplu interviu la postul de radio Villalba – Madrid, în compania jurnalistului român Dana Oprica.
Tema interviului a gravitat în jurul candidaturii municipiului Craiova la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021, dar şi a eforturilor din spatele scenei, a proiectelor şi programelor pe care instituţiile culturale din Oltenia le propun craiovenilor şi, în perspectivă, cetăţenilor europeni.

Referitor la agenda culturală comună, Lucian Dindirică a subliniat importanţa acestei colaborări declarând că: „găsirea unor punţi de legătură, stabilirea unor conexiuni la nivelul instituţiilor de profil a fost poate cel mai important pas în propunerea unui program unitar, a unei game de servicii care să vină în întâmpinarea tuturor nevoilor culturale. Fondarea Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 având 19 membri fondatori, a fost urmată de ralierea neîntârziată a unor instituţii precum Consiliile Judeţene din Vâlcea, Gorj, Mehedinţi şi Gorj, precum şi a primăriilor din municipiile reşedinţă de judeţ. Aşa cum lesne puteţi observa, spre acest obiectiv european au fost polarizate nu doar energiile noastre, ale craiovenilor, ci şi implicarea şi iniţiativele propuse de celelalte judeţe de pe cuprinsul Olteniei. Am ales acest proiect comun întrucât Marsilia, capitala culturală europeană a acestui an, a candidat din postura de oraş fanion pentru întreaga regiune Provence, un echivalent, păstrând proporţiile, al Olteniei noastre. Pentru tot acest proces de solidarizare a întregii suflări olteneşti sub stindardul culturii europene, al mobilizării tuturor elementelor de patrimoniu cultural în direcţia promovării în faţa Europei a specificului nostru regional şi naţional, îi suntem recunoscători doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, iniţiatorul acestei acţiuni.

Evenimentele culturale organizate şi derulate de-a lungul anului 2013 în Craiova au reprezentat începutul unor manifestări cu vădit caracter istorico-cultural pe care autorităţile locale şi instituţiile culturale le doresc înscrise în tradiţia locului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prima ediţie a festivalului Mihai Viteazul, care se poate mândri cu o audienţă de peste 10 mii de spectatori, Festivalul Antic Pelendava în cadrul căruia au fost rememorate faptele de arme ale  dacilor din vechea cetatea dacă Pelendava în încercarea lor de a se opune armatelor romane care avansau spre inima Daciei, reprezintă două reprezentaţii representative pentru cultura şi istoria locale. Festivalul Haiducilor, un alt eveniment apreciat, desfăşurat în toamna anului trecut la Craiova, a readus în scenă personaje învăluite în mister  precum Iancu Jianu, faimosul haiduc din Oltenia, dar şi figuri de boieri şi siluete din perioada în care modernitatea se năştea.. Vom continua seria acestor spectacole pentru a ne defini identitatea, pentru a fi conştienţi de valorile noastre şi de interesul pe care ele l-ar putea  exercita faţă de europeni.
A susţinut Lucian Dindirică

Interviul poate audiat accesând link-ul( http://www.ivoox.com/programa-progenitores-parte-2-rumania-audios-mp3_rf_2975971_1.html )
Într-o alta intervenţie la acelaşi post de radio, Lucian Dindirică a relevat importanţa Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman în peisajul cultural al Craiovei, dar şi amploarea proiectelor şi obiectivelor pe care instituţia intenţionează să le promoveze în 2014.  

Managerul bibliotecii a insistat în mod deosebit asupra procesului de digitizare a colecţiilor existente în biblioteca, ca şi asupra inaugurării unor filiale ale bibliotecii în zone exterioare României, locuite de comunităţi româneşti, dar şi în alte regiuni şi state extracomunitare: „colaborările pe care le cultivăm cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia şi cu Protopopiatul Ortodox din Valea Timocului ne dau mari speranţe. Intenţionăm ca în cel mai scurt timp să inaugurăm două noi filiale. Una dintre ele va fi înfiinţată la Roma, iar cea de-a doua în Valea Timocului, cele două centre de cultură având rolul de a răspândi cultura şi ştiinţa românească în rândul românilor care trăiesc în zonele amintite. Un alt proiect de care ne preocupăm de ceva vreme este cel prin care vom proceda la digitizarea întregului fond tradiţional de lucrări, un tezaur cuprinzând circa 40 de mii de exemplare. În lipsa unei politici unitare, a unei strategii comune prin care bibliotecile, fie că vorbim despre cea metropolitană, despre cele universitare sau cele publice, să digitizeze colecţiile de care dispun, vă pot mărturisi că ne izbim de multe piedici, de multiple deosebiri de optică şi viziune. Cu toate acestea, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” dispune, la momentul de faţă, de o bază digitală care grupează zeci de mi de pagini de o valoare inestimabilă. Arhivele Olteniei, Mitropolia Olteniei (1948-2008), precum şi colecţii impresionante de ziare locale apărute în perioada dinaintea Marelui Război, dar şi în interbelic, toate acestea pot fi consultate şi în format digital.

Interviul poate fi audiat accesând link-ul (http://www.ivoox.com/programa-progenitores-parte-2-rumania-audios-mp3_rf_2975958_1.html )
Villalba Radio este un post public de radio deţinut de municipalitatea din Collado Villalba, unitate a Comunităţii oraşului Madrid. Dana Oprica, jurnalist în cadrul acestui post media, realizează emisiuni informativ-culturale, abordând teme privind promovarea şi conservarea valorilor şi tradiţiilor româneşti în rândul comunităţilor româneşti din Spania.

Biroul de Presă al Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” – Craiova

Politica