vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

ACTIVITATE CULTURALĂ INTENSĂ LA OLT

1. În Caracal, în organizarea Asociaţiei FORUMUL DE ACŢIUNE CIVICĂ, la Teatrul Municipal „Ştefan Iordache” din localitate, vineri 4 aprilie la ora 17.30 v-a avea loc un spectacol, o seară de poezie, muzică şi amintiri IN MEMORIAM a poetului romanaţean VIRGIL CARIANOPOL sub titlul: “IŢI MAI ADUCI AMINTE DE MINE OLTENIE? “
Asociaţia a dorit acest spectacol ca un omagiu, astfel intrarea se face pe baza de invitaţie, iubitorilor de poezie, muzică, într-un cuvânt, de FRUMOS.

2. Primăria Slatina, Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina, Asociaţia Culturală Center Inter Art şi  Centrul Internaţional de Artă România au realizat un nou proiect cultural. Punerea în scenă, premiera absolută a piesei de teatru „Nebuniile dragostei“ de George Smarandache în adaptarea scenică şi regia lui Dan Tudor a piesei.
Astfel joi, 10 aprilie 2014, la ora 18.30, pe scena Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ se derulează al treilea mare proiect teatral derulat Asociaţia Culturală Center Inter Art.
Distribuţia este de excepţie, numai actori profesionişti, maeştri ai teatrului bucureştean: Marius Bodochi, Adriana Trandafir, Monica Davidescu, Anca Sigartău, Gabriel Fătu, Flavia Cazacu, dar şi slătineanul Valeru Ciurea.

În legătură cu acest eveniment edilul slătinean Minel Prina a declarat:
Această piesă este făcută de un slătinean de-al nostru. Am contribuit cu plăcere la punerea în scenă a acestei piese. Cea mai mare parte a resurselor financiare este asigurată de Primăria municipiului Slatina, la care se alătură şi sponsori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Biletele au fost puse în vânzare de marţi 25 martie 2014 la casieria Centrului Cultural „Eugen Ionescu“.

3. Municipiul Caracal a fost ales să facă parte din turneul „Mozaic Tour” al cântăreţului de muzică folk Nicu Alifantis.
Astfel, Teatrul Naţional „Ştefan Iordache” din Caracal va găzdui în data de 13 aprilie, de la ora 19.00, spectacolul realizat de cunoscutul cântăreţ şi compozitor.
Turneul naţional se numeşte: „40 de ani de muzică – Mozaic” şi a început în 16 decembrie la Cluj-Napoca.
Artistul va susţine 40 de concerte în toată ţara.
Să nu uităm că Nicu Alifantis a fost invitat anul trecut să cânte la cea de-a III-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru de la Caracal.
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Teatrului Naţional din Caracal la preţul de 50 lei.  
În Oltenia turneul a fost programat sa treacă şi prin Caracal în data de 13 aprilie, dar şi în Drobeta Turnu Severin în data de 12 aprilie la Casa Tineretului începând cu ora 19.00.
Trebuie spus că turneul a mai trecut şi prin: Târgu Jiu în data de 27 martie la Casa de Cultură şi în 28 martie la Teatrul Naţional “Marin Sorescu“.
Printre oraşele prin care va mai trece, se numără: Arad, Reşiţa, Târgu Mureş, Turda, Caransebeş, Alba Iulia, Sighişoara, Mediaş, Brăila, Târgovişte şi Brăila.
Trebuie menţionat că spectacolul din Caracal este ultimul din turneu.

În legătură cu acest turneu artistul a declarat:
Albumul este o poveste de dragoste, spusă în diferite feluri. Un amalgam de stiluri şi ritmuri muzicale. Mozaic este cel mai proaspăt album, pe care-l iubesc ca pe un nou-născut. Ce părinte nu-i poate dori odraslei sale tot ce-i mai bun? Vreau să-i pun lumea la picioare, să-l fac cunoscut, iubit, râvnit, căutat, lăudat, pentru că-i al meu şi sunt mândru de el.

4. Centrul Cultural Caracal organizează în perioada 7-11 aprilie proiectul „Şcoala altfel”, care cuprinde o serie de manifestări ce se vor desfăşura la Teatrul Naţional, Biblioteca „Virgil Carianopol” şi Muzeul Romanaţilor.
Un adevărat maraton cultural în municipiul Caracal.

Programul cultural desfăşurat la Teatrul Naţional cuprinde:

Luni 7 aprilie
ora 11.00 – Spectacol muzical pentru copii
ora17.00 – Spectacol de Teatru “Vacanţă în Guadelupa”

Marţi 8 aprilie
ora 11.00 – Spectacol de teatru pentru copii – “Pinochio”
ora 17.00 – Spectacol de poezie şi muzică “Noi vs. Noi”

Miercuri 9 aprilie
ora 11.00 – Spectacol de teatru pentru copii – “Pădurea Fermecată”
ora 17.00 – Spectacol Folcloric “Cânt şi joc romanaţean”

Joi, 10 aprilie
ora 11.00 – Spectacol de teatru pentru copii – “Pinochio”
ora 17.00 – Spectacol de teatru – “Soţul Păcălit”

Vineri 11 aprilie
ora 11.00 – Spectacol de teatru scurt – “Trupa Altfel”

Nici Muzeul Romanaţiului nu face excepţie. Aici vor avea loc următoarele activităţi:
– Expoziţie de ouă încondeiate
– Sala I – Perioada Paleolitică şi Neoliticul Timpuriu
– Sala II – Neoliticul dezvoltat, Eneoliticul timpuriu şi perioada romană
– Sala III – Eneoliticul Dezvoltat, Epoca Bronzului, Epoca Fierului şi Perioada Romană
– Sala IV – Perioada Romană
– Sala V – Perioada Romană şi Evul Mediu
– Sala VI – Cele două revoluţii – 1821 şi 1848
– Sala VII – Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independenţă – 1877-1878 şi Primul Război Mondial
– Sala VIII – Cel de-al doilea război mondial şi aspecte din perioada interbelică – până în anul 1945
În foaierul Teatrului Naţional se desfăşoară o expoziţie de icoane, în fiecare zi, între orele 10.00 – 13.00 şi 16.00 – 20.00.

Şi la Biblioteca «Virgil Carianopol» activităţile cultural-artistice vor fi prezente în această perioadă:
– În cadrul Programului ”Să ştii mai multe, să fii mai bun” ediţia 2014, Biblioteca Municipală propune: proiecţii animate – poveşti ale copilăriei (preşcolari);
– Castelul cu poveşti – concurs de creaţie literară pentru elevii claselor primare.
– Comori ascunse în cărţi – Elevii vor confecţiona mici cărticele în care vor scrie câte un poem al unui scriitor preferat. Micile volume vor fi dăruite trecătorilor din centrul oraşului în data de 11 aprilie, orele 11.00.
– Să cunoaştem biblioteca – prezentarea bibliotecii (tuturor elevilor dornici să treacă pragul instituţiei cărţii). Păstrând proporţiile municipiul Caracal poate fi numit „capitala culturală” a judeţului.

5. Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ Slatina va găzdui în fiecare ultimă zi de vineri, a fiecărei luni întâlnirile literare ale Ligii Scriitorilor din Filiala Olt.
Prima întâlnire a avut loc vineri 28 martie începând cu ora 15.30, următoarea întâlnire se va desfăşura în data de 25 aprilie.
În prima întâlnire au fost citite creaţii ale: Dumitru Botar, Constantin Bugă, George Nina Elian (Costel Drejoi), Maria Ionică, Radu Viorel Ispas, Marian Malciu, Marinela Preoteasa, Nicolae Rogobete, Mariana Margareta Saimac, Costel Ştefănescu, Nicolae Topor (Gonţ) şi Nicolae Zărnescu. Întâlnirea cuprinde în manifestarea sa şi prezentarea unui scurt program artistic, dar şi o sesiune de discuţii libere.
Evenimente culturale pentru toate gusturile şi vârstele, un regal cultural în judeţul Olt.

Politica