miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova, capitala artei. A început festivalul de teatru „Shakespeare”

A început Festivalul Internațional Shakespeare” la Craiova. Pentru 11 zile, Craiova, devine capitala lumii teatrală. Vineri, reprezentanții Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, au dat mai multe detalii despre surprizele de anul acesta ale festivalului. Cubul imersiv de anul acesta este atracția VR a evenimentului. Acesta pune în fața spectatorilor „Furtuna”, piesa lui Shakespeare.

„Povestea Shakespeare Dimensions a pornit de la prima scenă a piesei „Furtuna”. În piesa originală, personajul Prospero este prezentat ca un vrăjitor experimentat care este ajutat de un duh pe nume Ariel. În viziunea noastră, Prospero este un inginer IT dintr-un viitor nu prea îndepărtat, iar Ariel este un asistent tehnologizat asemenea lui Siri, Alexa sau Google. „Furtuna” prezentată de Shakespeare în prima scenă a piesei nu mai este o iluzie creată de Prospero cu ajutorul vrăjitoriei, ci o imersiune într-o realitate virtuală, creată cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră”, explică Vlad Drăgulescu, directorul Festivalului Internațional Shakespeare.

În cubul imersiv, publicul va avea posibilitatea de a trăi fizic experiența pe care personajele Alonso, Sebastian, Antonio, Ferdinand și Gonzalo o trăiesc la începutul piesei. Astfel, vizitatorul devine observator activ, un actor într-o versiune vie a primei scene din piesa de teatru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cubul imersiv Shakespeare Dimensions este o instalație de realitate virtuală, iar o echipă interdisciplinară de artiști digitali, programatori, scenografi, arhitecți și ingineri de la Augmented Space Agency și Kaustik au gândit o infrastructură specială de retroproiecție video compusă din 10 videoproiectoare de ultimă generație și un sistem audio surround. Cubul de 5x5m transpune publicul într-un spațiu virtual imersiv compus din 5 suprafețe de proiecție destinate să ofere piesei „Furtuna” noi forme estetice facilitate de realitatea virtuală și inteligența artificială”, a declarat Ciprian Făcăereu, scenograf instalație imersivă.

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existență, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova, va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondială ai momentului, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

Sălile de spectacol și spațiile indoor vor găzdui spectacole, expoziții, ateliere și lansări de carte, piețele, parcurile, străzile vor prilejui întâlniri-surpriză cu spectacole și performance-uri, concerte, instalații pop-up în aer liber, la care publicul este invitat să contribuie. Biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova.

Politica