sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Târgul de carte Gaudeamus de la Craiova a ajuns la final

Târgul de carte Gaudeamus şi-a închis porţile ieri, în jurul orei 14.00. Ediţia a XIII-a a fost încununată cu succes, 13.000 de vizitatori au sosit în foaierul teatrului Naţional Marin Sorescu de-a lungul celor cinci zile de durată ale târgului. Organizatorii s-au declarat extrem de mulţumiţi de târgul de carte de la Craiova.

Niciodată nu este conform aşteptărilor, târgul de carte este mereu peste ele, în numele Societăţii Române de Radiodifuziune nu pot decât să le mulţumesc celor aproape 13.000 de vizitatori care s-au perindat în faţa cărţilor şi au apreciat cel mai mare târg de carte din Oltenia. Târgul de carte este un moment care vine în sprijinul tuturor argumentelor aduse pentru ca oraşul nostru să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană.
A declarat Alexandru Mogoşeanu, manager Radio Oltenia Craiova

Încercând un bilanţ, cred că putem spune că această ediţie a 13-a a fost o izbândă datorită numărului de expozanţi, al editurilor în număr mai mare, al discuţiilor purtate în jurul cărţilor.
A declarat Emil Boroghină, preşedintele de onoare al târgului Gaudeamus

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trofeele Gaudeamus

Târgul de carte Gaudeamus de anul acesta s-a încheiat cu decernarea trofeelor Gaudeamus acordate editorilor, locul 1, 2 şi 3. Locul III i-a revenit Editurii Okean, locul II a fost câştigat de Editura Nemira, iar primul loc a fost decernat Editurii Humanitas. A existat un premiu pentru Cea mai râvnită carte a Târgului, acordat prin votul publicului, volumului “Jocurile foamei”, publicat la Editura Nemira. O altă manifestare importantă din cadrul acestui târg a fost concursul Naţional de Lectură, “Mircea Nedelciu”, etapa Craiova. Câştigătorii acestui concurs au fost promovaţi încă o dată, ieri la finalul târgului de carte, Monica Litră, de la Colegiul Naţional Ştefan Velovan a obţinut locul I, Tiţiana Gagiu de la Colegiul Naţional Elena Cuza, locul II şi Radu Gora de la Colegiul Naţional Carol I s-a clasat pe locul al III-lea. Aceşti tineri vor merge la finala naţională a concursului din luna noiembrie, cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură.

Premiul Educaţia, acordat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul Gaudeamus a ajuns anul acesta la Editura Universitaria. Pe parcursul Târgului Gaudeamus s-au făcut fotografii, iar cea mai frumoasă cititoare care a fost surprinsă de camere a obţinut titlul de Miss Lectura. Anul acesta a fost câştigat de Mădălina Tudose, premiată cu o rochie din partea Casei de Modă Ilinca. În cadrul târgului Gaudeamus mai multe premii au fost puse la bătaie şi au fost oferite cititorilor. O minicombină audio, premiu oferit de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Craiova, a fost câştigat de către Florin Bădescu. Clubul Rotary a oferit de altfel o tabletă lui Mihai Marica, un alt vizitator al târgului. Premiul oferit de Radio România, constând într-un telefon mobil, Samsung Galaxy Xcover, a fost câştigat de către Iancu Sălcianu, Radio Oltenia Craiova a primit de altfel o diplomă specială la aniversarea celor 60 de ani de activitate. Ediţia 2014 a Târgului Gaudeamus cu numărul 79 din seria Gaudeamus, iniţiată în anul 1994 a fost organizată de Radio România: echipa Gaudeamus – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Oltenia Craiova, post public regional.
 
«Culele din Oltenia şi evoluţia lor până astăzi»

Lansările de carte au fost nelipsite pe durata târgului Gaudeamus. Astfel, vineri o altă carte a prins contur şi a fost prezentată pe larg de câteva dintre personalităţile culturale ale Craiovei. Volumul se numeşte ”Culele din Oltenia şi evoluţia lor până astăzi”. Culele reprezentau locuinţele boierilor construite ca sistem de apărare. La realizarea acestei cărţi a contribuit iniţial arhitectul Iancu Atanasescu, apoi a fost preluată de către arhitectul Pavel Popescu. Autorii, pe vremuri, Iancu Atanasescu, acum Pavel Popescu au dorit să aducă la lumină imaginea culelor şi funcţionalitatea lor.

Dinu Săraru:
Culele sunt primele certificate de identitate ale civilizaţiei noastre în arhitectură, le-au construit străbunii noştri ca să ne apere de invaziile otomane.

Cartea este constituită într-un album de 400 pagini cu imprimare digitală, în întregime color.

Cartea Culele Olteniei constituie o carte document, de o valoare aparte. Prima jumătate a ei, înseamnă publicarea integrală a dactilogramei rămase de la marele arhitect Iancu Atanasescu, care pentru patrimoniul cultural construit din Oltenia, în primul rând, a fost cel care l-a secondat îndeaproape ca valoare a operei sale, pe marele savant şi istoric, Nicolae Iorga. Partea a doua este semnată de arhitectul Pavel Popescu, cel care a dus la zi din 1970 când Iancu Atanasescu îngheaţă acea carte până în 2013, destinul, viaţa de multe ori cu accente dramatice a culelor din Oltenia.
A declarat Dan Lupescu, director Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Dolj (DJCCPCN)

S.O.S Culele din Oltenia!
Cartea a fost realizată pentru a aduce în atenţia comunităţii, monumentele istorice, în prag de a se pierde, deoarece majoritatea culelor se află într-un stadiu de degradare. Se doreşte consolidarea acestor clădiri.

Cuvântul culă este de origine turcă, sunt specifice balcanilor, dar locul unde s-au impus şi au atras atenţia asupra lor a fost Oltenia, colţul acesta de ţară cuprins între Carpaţi, Olt şi Dunăre. În carte sunt prezentate 40 de cule, cele mai vechi datează de la începutul secolului al XVI-lea şi cele mai recente în primele decenii ale secolului al XIX-lea. Culele erau clădiri, construcţii pentru observaţie, veghe, pentru semnalizare a pericolului turcesc, aveau şi rolul de refugiu şi apărare. Atenţia culelor a slăbit odată cu trecerea anilor. Cartea are un rol foarte important, S.O.S, Culele!, să încercăm să salvăm ce se mai poate.
A declarat prof. univ. dr. Paul Rezeanu, istoric

Invitaţi de nota 10. Olimpicii României

Din programul evenimentelor organizate la această ediţie au făcut parte şi olimpicii României, premianţi de nota zece la mai multe discipline. Performanţele elevilor români obţinute la nivel internaţional au fost promovate şi recompensate, în cadrul târgului Gaudeamus. Patru elevi din Oltenia, olimpici au primit din partea organizatorilor târgului de carte pentru meritele obţinute la diferite discipline atât cadouri materiale cât şi diplome.Publicul prezent, sâmbătă în foaierul Teatrului Naţional au putut face cunoştinţă cu o parte din tinerii cu care se poate mândri toată Oltenia, chiar şi întreaga ţară precum Ileana Gabriela Popescu, elevă a Colegiului Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, câştigătoarea locului I la Olimpiada Internaţională de Limba Latină,  Dumitru Călugăru, de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, care a obţinut medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene din 2013, Ioana Elisabeta Militaru, elevă la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova, ocupanta locului III la Olimpiada de Limbă, Literatură şi Spiritualitate românescă din 2013 şi pe Izabela Tiberiade, tot de la Colegiul Naţional “Carol I”, care a obţinut locul I la Olimpiada Internaţională de Limbă Romani.

Alţi doi invitaţi de nota 10 nu s-au putut prezenta personal la întâlnire deoarece participau la alte olimpiade, Ioan Laurenţiu Ploscaru de la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, laureat la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada din Yakutia şi Dan Mircea Mirea, de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, premiat cu aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene.

Politica