sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Returnări de TVA cu milioanele, condamnări la închisoare cu anii

Rambursările ilegale de TVA au creat probleme mari unor nume grele ale Craiovei. Unii sunt deja încarceraţi, alţii îşi aşteaptă cu înfrigurare sentinţa. Fraţii Nicu şi Eugen Mihăilescu, Samir Sprânceană sau Genică Boerică se regăsesc printre cei care au  dosare întocmite pentru înşelăciuni de multe zeci de milioane de euro. O ţeapă devenită modă la Craiova a scos la iveală nereguli comise de oameni de afaceri craioveni care ar fi putut figura lesne în topul celor mai bogaţi afacerişti din România.

Foşti patroni de televiziune şi echipă de fotbal, fraţii  Nicu şi Eugen Mihăilescu au obţinut rambursări ilegale de TVA de peste 20 de milioane de euro. În cazul lor, procurorii stabileau că au desfăşurat între 2001-2002 mai multe tranzacţii comerciale fictive, prin care au păgubit bugetul de stat. În calitate de asociaţi şi acţionari S.C Extensiv COM SRL, S.C Exterra SRL, SC Zahărul S.A Calafat, S.C Exalcom SRL şi S.C Dongen COM SRL din Craiova, au încheiat documente fictive, care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei. În baza acestor tranzacţii au reuşit să obţină ilegal rambursări de TVA în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. După şase ani de judecată şi peste 70 de termene, judecătorii Tribunalului Dolj s-au pronunţat în dosarul fraţilor Mihăilescu. Ei au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare.

Genică Boerică, “regele alcoolului”, aşa cum i s-a spus în Craiova, este căutat de poliţişti pentru a fi introdus în arest. Controversatul om de afaceri a fost condamnat la 10 ani şi trei luni de închisoare, pentru spălare de bani, într-un dosar vizând rambursări ilegale de TVA în valoare de peste 14 milioane lei. Boerică şi complicii săi au fost acuzaţi că au înfiinţat pe numele unor cetăţeni arabi mai multe firme, făceau tranzacţii cu facturi false între grupul de societăţi şi le raportau la Finanţele Publice, obţinând rambursări de TVA. Alături de Boerică au mai fost condamnate trei persoane: Radu Cosntantin Drăgan – patru ani, Aurel Dorian Prie – cinci ani şi şase luni şi Florentin Şargarodschi – trei ani şi şase luni. Boerică are de efectuat şapte ani şi şase luni, dar deocamdată se sustrage de la efectuarea pedepsei, el fiind acum dat în urmărire internaţională.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Samir Sprânceană se află deja încarcerat, la Craiova, dar nu pentru returnările de TVA, dosar care se află în apel, ci pentru infracţiuni economice (clonarea de carduri şi retrageri frauduloase de bani). Cinci ani de închisoare are de făcut fostul patron de la Oltenia TV. Problemele sunt însă mai mari pentru Sprânceană pentru că pe 12 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat la 18 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave după obţinerea unor rambursări ilegale de TVA, alte 7 persoane fiind condamnate în acest dosar. În acest moment, dosarul se află la Curtea de Apel Craiova. Moda returnărilor de TVA a făcut victime şi printre angajaţii Finanţelor doljene. Un lot de 35 de persoane a fost trimis în judecată, în anul 2008, pentru că au semnat acte în baza cărora cei de mai sus (Boerică şi Sprânceană), au beneficiat de returnări ilegale de TVA. 32 din cei 35 au primit pedepse cu închisoare de doi până la trei ani, cu suspendare. O singură persoană a primit o pedeapsă cu executare, adică trei ani. Instanţa a stabilit că prin faptele lor, “finanţiştii” au creat un prejudiciu de peste 100 de milioane de lei noi.

Politica