vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UPDATE / Licitaţie CEO anulată de DNA

UPDATE
 
Gruia Stoica a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzat de cumpărare de influenţă.
În acelaşi caz, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de avocatul Doru-Cătălin Boştină, pentru trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor Gruia i-ar fi dat 3 milioane de euro lui Boştină ca să îl ajute să câştige licitaţia pentru transportul carbunelui.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următorii: STOICA GRUIA, preşedinte al Grampet Group (din care face parte SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, BOŞTINĂ DORU-CĂTĂLIN, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.
Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.
La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.
Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.
Din Rezoluţia menţionată a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei.
Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
Având în vedere că, fiind citat, Stoica Gruia a refuzat să se prezinte la audieri, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia, conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale.
La data de 29 ianuarie 2014, învinuiţilor li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

DNA

–––––––––

Policlinica Buna Vestire Craiova

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus cu cătuşe la mâini, miercuri seară, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.Miercuri o licitaţie de la Complexul Energetic Oltenia a fost anulată de DNA. Licitaţia urma să stabilească cine transportă pe calea ferată cărbunele extras din mine. Ofertele depuse pentru această licitaţie de CFR Marfă şi GFR au fost ridicate de procurori.

În total patru firme au depus oferta, iar contractul avea o valoare de 43 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare citate de ZIUAnews, ar fi existat presiuni atât în Ministerul Transporturilor, cât şi în afara lui, pentru ca respectivul contract să fie oferit companiei lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Roman (GFR) în defavoarea CFR Marfa. ZIUAnews a dezvăluit, miercuri dimineaţă, că directorul general al CFR Marfă, Dragoş Alexandru Drăghici, a fost dus de urgenţă, marţi noaptea, la Spitalul Elias din Capitală în urma unui atac cerebral. Accidentul cerebral a fost provocat de presiunile care s-au făcut în ultimele zile asupra sa de către oamenii din minister.

În luna iunie 2013, compania GFR a fost declarată câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.Tranzacţia nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra operaţiunii. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi a depus un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia. Dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes, GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a atras încă de la început atenţia asupra faptului că Gruia Stoica nu îşi permite să achite contractul.

La CFR Marfă a vrut (premierul Victor Ponta – n.r.) să îşi ajute un prieten, pe Gruia Stoica. (…) Un amic, în orice caz. Şi a ieşit prost.
A declarat Băsescu

Politica