vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Profesorii continuă protestele

Peste 100 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ( FSE) ,, Spiru Haret’’ au pichetat marţi, 21 ianuarie, la sediul Ministerului Finanţelor Publice din Piaţa Constituţiei. Personalul didactic a protestat împotriva Ordinului nr. 2006/2013, care se referă la modul de salarizare al cadrelor didactice. Totodată, oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că cei care se ocupă de contabilitatea unităţilor şcolare trebuie să lucreze enorm de mult la ordinele de plată. Potrivit conducerii FSE ,, Spiru Haret’’, din cauza noului ordin, contabilii din şcoli trebuie să întocmească circa o sută de ordine de plată pentru a asigura salarizarea cadrelor didactice, în loc de patru, cinci ordine, cât se completau în perioada anterioară.

Pe lângă volumul foarte mare de muncă cu care se confruntă contabilii de şcoli şi licee, cadrele didactice ajung să-şi piardă din banii cuveniţi, deoarece retribuţiile cuvenite pentru orele prestate la fiecare nivel de învăţământ (şcoală primară, gimnazială, liceu) trebuie evidenţiate separat, ceea ce determină comisioane bancare percepute pentru fiecare din aceste segmente de plată care compun salariul final.
Precizează conducerea federaţiei

Constantin Lungulescu: «Am adresat o scrisoare premierului, Victor Ponta»

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, dascălii sunt nemulţumiţi şi din cauză că unităţile de învăţământ nu asigură un buget lunar pentru necesităţile fiecărei clase în parte.

Protestul s-a ţinut la Ministerul de Finanţe. Sunt nemulţumiţi, deoarece contabilii trebuie să facă tot felul de documente, care le îngreunează munca. Este înfiorător de lucrat contabilitate cu acele ordine de plată. Ar trebui să se găsească alte metode de vizualizare a banilor cheltuiţi. În plus de asta, bugetul pentru educaţie este mic, nu este de ajuns. Şcoala nu asigură bani de cretă, de hârtie şi de alte lucruri necesare unei bune funcţionări a orelor de curs. Ar trebui să existe un buget alocat special pentru aceste lucruri. Noi am adresat o scrisoare premierului, Victor Ponta. Birocraţia ar trebui eliminată.
A declarat Constantin Lungulescu, preşedinte Federaţia ,, Spiru Haret’’, filiala Dolj

Numeroase proteste au avut loc şi anul trecut

Membrii FSE ,, Spiru Haret’’ au protestat şi anul trecut pentru a cere senatorilor şi deputaţilor alocarea a 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ, precum şi modificarea Legii Educaţiei şi crearea unei legi speciale pentru salarizarea personalului din învăţământ. Cu toate acestea, acţiunile la nivel naţional atât a membrilor FSE ,, Spiru Haret’’, cât a celor din FSLI nu I-a înduplecat pe guvernanţi. De-a lungul anului trecut, solicitările FSE ,, Spiru Haret’’ au fost: 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii Educaţiei Naţionale, o lege specială pentru salarizarea personalului din învăţământ (didactic, didactic auxiliar şi nedidactic), debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ, deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice.

Principalele revendicări ale cadrelor didactice nu şi-au găsit soluţii nici până în momentul de faţă. Prin aceste pichetări, ,, Spiru Haret’’ încearcă să determine clasa politică pentru a găsi soluţii şi totodată să acorde mai multă atenţie  problemelor reale cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc.

Politica