vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iepuri cât mielul de Paşte în expoziţie la Severin

Weekendul trecut , timp de 3 zile, vineri, sâmbătă, duminică  a avut loc la Severin cea de-a treia ediţie –concurs a expoziţiei judeţene de iepuri, porumbei şi alte păsări de rasă organizată de către Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Mehedinţi. Paul Constantinescu preşedintele acestei asociaţii  ne-a declarat că la eveniment au participat 26 de membri crescători din judeţele Mehedinţi şi Gorj  şi 5 arbitri din Lugoj, Bocşa şi Caransebeş. Au fost aduse 250 de exponate din care 150 de păsări, 50 de iepuri şi 50 de porumbei. Locaţia găsită a fost sala mare a Liceului ,,Decebal” din centrul Severinului.

Vizitatori au fost peste aşteptările organizatorilor:
Acestă expoziţie este de fapt o competiţie între membrii noştri crescători în care se dau medalii, cupe, diplome. Crescătorul are posibilitatea de a-şi pune în valoare exponatul la acestă întrecere iar publicul larg poate să cumpere iepuri, găini sau porumbei de rasă. Din cotizaţiile membrilor noştri şi cu cu spijinul Camerei Agricole Judeţene Mehedinţi şi a conducerii Liceului Decebal am reuşit să organizăm expoziţia.
Ne-a declarat preşedintele ACPAMR Mehedinţi Paul Constantinescu

Acesta ne-a dezvăluit că pasiunea lui este creştrea găinilor de rasă Brahma.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am 30 de găini rasa Brahma, trei varietăţi de culori. Le cresc acasă în Tabaci pe strada Pandurii numărul 8 , la mine acasă. Sunt cheltuieli minime cu spaţiu, tratament şi hrană. Satisfacţia cea mai mare e pasiunea, nu banii. Dar pasiunea aduce şi bani.
Ne-a mai spus preşedintele Paul Constantinescu

Iepurele de peste 9kg sau «Godzilla»

Iepurii uriaşi au fost însă punctul de atracţie al expoziţiei. Este vorba de rasele uriaş gri german sau uriaş alb german. Ambele rase sunt la fel de impresionante. O iepuroaică uriaş german cântăreşte peste 9 kg greutate. E un fel de  ,,Godzilla” , cum spuneau mai în glumă mai în serios crescătorii şi cumpărătorii. Dar şi preţurile sunt pe măsură: 100 de euro bucata. Însă un cumpărător îşi poate recupera investiţia în circa 2 luni de zile pentru că o iepuroaică fată în jur de 8 pui pe lună. Iar preţul unui pui înţărcat de 6 săptămâni este de minim 50 de lei.

De circa 3 ani de zile cresc iepuri din rasa uriaş german  gri, alb şi galben. Am campioni la uriaş gri mascul şi campion colecţie uriaş gri german. Asta e cea mai mare satisfacţie. Când obţii cu iepurele de la arbitri între 94 şi 100 puncte. Aici sunt campionii. Punctajul este însă de la 0 la 100 puncte. Primii iepuri, din rasa comună, i-am avut la vârsta de 10 ani la,  ţară la bunici la Cocorova. Ţin minte că le căram toată ziua iarbă. Când îţi intră pasiunea în sânge nu te mai poţi lăsa de ei şi nici nu te uiţi la bani când dai de un exemplar de excepţie. Banii obţinuţi sunt investiţi în hrană, vaccinări, deparazitări.
Ne-a povestit crescătorul Tilică Dinuţi de 27 de ani din Severin

Eu am iepuri din clasa a IV a. Îi ţineam la ţară la Bâcleş. De iepuri de rasă m-am apucat de 4 ani de zile. Îi cresc la marginea Severinului în cuşti pe terenul unui prieten. Un uriaş german îl poţi tăia doar după 6 luni. Până la vârsta asta asimilează în jur de 1kg pe lună greutate. Apoi câte 0,5kg pe lună până la 1 an. În familia nostră sacrificăm în jur de 2 iepuri pe lună. Au carnea super gustoasă şi cea mai sănătoasă. Are mai puţin colesterol decât carnea de pui sau curcan. Însă din păcate românii nu consumă aşa de multă carne de iepure precum italienii, englezii, spaniolii sau francezi. Probabil este şi o slabă informare. Marea problemă a nostră este că la nivel naţional nu există un centru de colectare sau un abator de iepuri. Sperăm însă că pe viitor autorităţile din domeniul agricol se vor gândi şi la acest aspect.
Ne spune alt crescător de iepuri renumit în branşă, Damian Popescu , din Severin.

Politica