sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Plângeri penale în cazul porcilor infestați de la Gârla Mare

Pesta porcină africană ar fi fost adusă deliberat în zona Gârla Mare județul Mehedinți, prin introducerea de porci infestați din alte focare mai mari din țară. Acuzațiile extrem de grave au fost dezvăluite de prefectul județului Nicolae Drăghiea care a anunțat că există deja la Parchet plângeri penale în acest sens.

„Ceea ce s-a întâmplat acolo este cu totul altceva și sunt convins, după rezultatele pe care le am eu în acest moment, că acolo au fost aduși porci care au fost dislocați din localități din alte zone care au avut pestă porcină. Era o zonă în care nu avea ce căuta un porc! Că trei indivizi își mai creșteau și ei, că tot păzeau acea porcărie sau ce era, își mai creșteau un porc, doi, trei, sunt de acord, dar gândiți-vă că au fost peste 50 de porci. Este clar că i-a adus cineva, cu un preț aproape derizoriu, și i-a pus acolo! Dacă nu aveau nimic de ascuns, ar mai fi dat foc la porcii bolnavi care muriseră”, a declarat prefectul Nicolae Drăghiea.

 

Plângeri penale

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, în cauză există plângeri penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolul 402 din Codul Penal, adică răspândirea de epidemii în comunitate. Dacă aceste lucruri vor fi confirmate și de către anchetatori se poate lăsa cu condamnări penale pentru cei bănuiți de astfel de fapte oribile.  Prefectul Nicolae Drăghiea susține că dacă în cele două focare nu ar fi fost aduse zeci de animale bolnave, pesta porcină africană ar fi ocolit județul.

Și mai grav, prefectul susține că el a informat autoritățile sanitare veterinare, însă acestea nu știau absolut nimic. Nici măcar medicul veterinar din comună nu știa nimic, ceea ce pare destul de dubios.

„Când am aflat informația, la prima oră a dimineții, am întrebat la D.S.V.S.A. dacă știu, dar nu știau nimic. Niciunul dintre 53 de porci nu era crotaliat. În comună existau medic și asistent veterinari. Oare credeți că într-o localitate cum e Gârla Mare putea spune cineva că nu știa nimeni că acolo se cresc 50 de porci? Și tocmai medicul veterinar? Refuz să cred”, mai spune prefectul județului Mehedinți.

În opinia prefectului, la scurt timp după stingerea primului focar, alți 50 de porci au definit cel de-al doilea focar, culmea, taman în ograda sau exploatația ilegală a viceprimarului din Gârla Mare. Odată stinse focarele respective, au fost descoperite crescătorii clandestine în comunele vecine, în semi-sălbăticie, dar și într-o ciudată coabitare cu porcii mistreți.

Politica