sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Italian trimis în judecată pentru fraude cu fonduri APIA

Un italian a fost trimis în judecată, de procurorii DNA Craiova, pentru fraude cu fonduri APIA și evaziune fiscală, dosarul acestuia fiind înaintat Tribunalului Mehedinți. Complicele său, tot italian, și-a recunoscut faptele și scapă de detenție.
Giuseppe Fedele, cetățean italian, la data faptelor administrator al SC Dandui Violeta SRL, este acuzat că în 2011, „în contextul derulării unui proiect finanțat, în două măsuri, din fonduri nerambursabile (în domeniul viței de vie), inculpatul Fedele Giuseppe, în calitatea menționată mai sus, a folosit cu rea – credință în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente justificative (contract prestări servicii, facturi fiscale, proces verbal de recepție lucrări, etc.), în care erau consemnate date false, necorespunzătoare realității, ce atestau operațiuni comerciale fictive derulate între SC Dandui Violeta SRL și alte firme, printre care și una administrată de cetățeanul italian, Lucaccioni Paolo”, după cum arată DNA.
Anchetatorii precizează că, în realitate, lucrările privind „înființarea unei plantații viticole pe o suprafață de 147,14 ha situată în localitatea Vlădaia, județul Mehedinți” au fost făcute de alte societăți comerciale sau de persoane fizice.
Astfel, societatea administrată de italian a obținut 8.616.857 lei din fondurile nerambursabile F.E.G.A. (Fondul European de Garantare Agricolă), sumă cu care de la A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Ulterior, în 2012,  „inculpatul Fedele Giuseppe a depus la organele fiscale un document prin care a încercat să solicite decontarea taxei pe valoare adăugată (1.254.904 lei), pentru luna februarie 2012, aferentă unei facturi emisă de societatea reprezentată de Lucaccioni Paolo. Solicitarea de rambursare a TVA, aferentă facturii respective, a fost formulată fără temei întrucât avea la bază înregistrarea și evidențierea în contabilitate a unor cheltuieli și operațiuni fictive”, precizează DNA.
Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri ale italianului și ale firmei pe care acest o administra, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Celălalt italian vizat în dosar, Lucaccioni Paolo, și-a recunoscut faptele de complicitate și a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi. Și dosarul acestuia a ajuns la Tribunalul Mehedinți.

Politica