vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vizită ministerială la malul Dunării

Drumul de la Mraconia va fi reabilitat până în 2021, la Malovăț, în zona pârâului Pleșuva și în comuna Prunișor, în zona pârâului Ghelmegioaia, zone afectate de calamități se fac lucrări hidrothenice. 

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor –„Romsilva”, Gheorghe Mihăilescu, a efectuat, miercuri, o vizită de lucru în județul Mehedinți, la aceste obiective.
Potrivit reprezentanților Ministerului, din partea ajutorităților locale, delegația a fost însoțită de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Gigi Aladin Georgescu, prefectul județului, Nicolae Drăghiea, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu, Marin Talău, directorul Direcției Silvice Mehedinți, Cristian Sorin Nicolicioiu și directorul SGA Mehedinți, Cristian Mura.
Prima oprire din cadrul vizitei de lucru a fost la obiectivul „Reabilitare drum auto forestier calamitat Mraconia Axial”. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6 milioane de lei, termenul de finalizare fiind anul 2021, explică cei de la minister.
În urma inundațiilor produse în 2014, drumul a fost distrus parțial, motiv pentru care s-a impus reabilitarea acestuia. Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a cerut ca aproximativ 2,5 kilometri din acest drum forestier să fie trecuți din adiministrarea Romsilva în administrarea autorității județene. Această porțiune de drum forestier care face legătura cu DE E70 să poată fi asfaltată de Consiliul Județean.

“În acest context, de la Consiliul Județean Mehedinți, vom înainta o solicitare Ministerului Apelor și Pădurilor prin care, după pregătirea drumului pentru asfaltare în baza proiectului deja existent, porțiunea de 2,5 km, aflată de-a lungul zonei turistice, să fie trecută prin Hotărâre de Guvern, din domeniul public al statului în domeniul public al Consiliului Județean Mehedinți, astfel încât, să o modernizăm din fondurile Consiliului Județean. Am considerat că acest demers este deosebit de important pentru a continua dezvoltarea turismului în Clisura Dunării. Îi mulțumesc domnului ministru Ioan Deneș, pentru promptitudinea cu care și-a dat acordul pentru a susține demersurile noastre, iar în urma discuțiilor purtate astăzi, am primit asigurări că în toamna acestui an, putem înainta proiectul de Hotărâre de Guvern spre aprobare, iar pe bugetul Consiliului Județean, să asfaltăm această porțiune de drum până cel mai târziu, în primăvara anului viitor”, a spus președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Ministrul apelor și pădurilor i-a spus președintelui C.J. Mehedinți că, în prezent, cadrul legal permite acest transfer de responsabilitate și, în acest sens, autoritățile județene pot face demersurile legale.
La rândul său, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a apreciat că acest drum poate îndeplini, în același timp, și calitatea de drum de exploatare forestieră, dar și, în prima lui parte, calitatea de  drum turistic, având în vedere că el a fost reabilitat ținându-se seama de caracteristicile zonei.
În partea a doua a zilei, ministrul Ioan Deneș a mers în două dintre cele trei zone afectate de calamități, în noaptea de 23 spre 24 iunie 2019, la Malovăț, în zona pârâului Pleșuva și în comuna Prunișor, în zona pârâului Ghelmegioaia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Vizita la fața locului a domnului ministru Ioan Deneș a fost foarte importantă pentru că aveam nevoie să vadă situația exactă. Oamenii i-au explicat domnului ministru cum aceste pâraie, acum cu un curs foarte mic, la precipitații abundente și scurgeri de pe versanți, debitele cresc inimaginabil, inundă zonele din apropiere, dar și gospodăriile și casele lor, producând pagube materiale importante și punând în pericol chiar viețile lor. Îi mulțumesc domnului ministru Ioan Deneș pentru prezența domniei sale pentru a doua oară în Mehedinți, de când a preluat portofoliul Apelor și Pădurilor!
Am convingerea că a fost o vizită benefică pentru ambele părți, dar în primul rând pentru cetățenii județului!”, a spus președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Conform CJ Mehedinți, în urma evaluărilor realizate, imediat după ce s-au înregistrat debitele record generate de precipitații, în noaptea de 23/24 iunie 2019, s-a stabilit că în Mehedinți este nevoie de lucrări hidrotehnice în valoare totală de 31 milioane lei. Astfel, la Malovăț, investiția este de șase milioane lei, iar la Prunișor, lucrarea are o valoare de cinci milioane lei. Investiție importantă se va face și la Strehaia, în zona râului Hușnița, aceasta fiind evaluată la suma de 19,7 milioane lei.

Ministrul Ioan Deneș a declarat în Mehedinți că pentru alocarea sumelor necesare pentru aceste lucrări, se va întocmi un proiect de Hotărâre de Guvern și va purta personal, discuții cu prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru a susține investițiile, mai arată reprezentanții administrației mehedințene.

Politica