sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Care sunt efectele fenomenului de consum fraudulos de energie electrica si de ce trebuie combatut?

Fenomenul de consum fraudulos afecteaza toti consumatorii, inclusiv pe cei care nu sustrag energie electrica. Acest fenomen pune in pericol atat vieti omenesti cat si integritatea bunurilor materiale si a retelelor electrice.

Care sunt efectele fenomenului de consum fraudulos/ neinregistrat?

Orice interventie neautorizata in reteaua de distributie a energiei electrice poate avea consecinte care afecteaza starea tehnica a instalatiilor, inclusiv pentru consumatorii de buna credinta prin:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • Defectarea instalatiilor de distributie a energiei electrice;
  • Imposibilitatea utilizarii aparatelor electrice la capacitate normala din cauza nivelului scazut al tensiunii;
  • Fluctuatii de tensiune care pot duce la arderea electrocasnicelor;
  • Intreruperea alimentarii cu energie electrica;
  • Incendii generate de improvizatiile utilizate;
  • Electrocutare.

IMPORTANT: Fiecare consumator are obligatia sa verifice periodic functionarea grupului de masurare a energiei electrice si sa informeze de urgenta operatorul de distributie, in cazul in care se observa orice nereguli privind functionarea acestuia.

Cine trebuie sa anunte aceste cazuri si cum poate sa o faca?

Oricine identifica o astfel de situatie poate anunta echipele Distributie Oltenia astfel:

  • Prin telefon la numerele 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008, de luni pana vineri, in intervalul orar 08:00 – 16:00;
  • Prin e-mail la [email protected];
  • Prin posta la adresa: Distributie Oltenia SA, localitatea Targu-Jiu, Strada Depozitelor, numarul 2, judetul Gorj, cod postal 210238;
  • Prin depunerea personala a reclamatiei scrise la orice Centru de Relatii cu Utilizatorii.

Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor specialistilor nostri de la Departamentul NTL (Pierderi Non tehnice).

Care este riscul pentru cei care aleg sa sustraga energie electrica?

Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. In situatia in care o persoana executa sau foloseste instalatii clandestine pentru a se racorda in mod direct la retea sau pentru a ocoli contorul, aceasta trebuie prezentata organelor de urmarire penala competente care vor lua masurile care se impun.

IMPORTANT: Periodic, in colaborare cu autoritatile locale si institutiile abilitate sunt organizate sesiuni de constientizare asupra riscurilor la care se supun persoanele care sustrag energie electrica prin interventii neautorizate in reteaua electrica.

Pentru mai multe informatii despre gestionarea suspiciunilor de interventii neautorizate in instalatiile operatorului de distributie, puteti accesa website-ul www.distributieoltenia.ro.

Politica