vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

BNS: Eficiență, transparență şi comunicare în cadrul îndreprinderilor

Blocul Național Sindical (BNS) a organizat, joi, la Craiova, o dezbatere publică ce a avut drept temă eficiența, transparența și intimitatea în cariera din administrație. Reprezentanţii BNS vor să modifice legislaţia din domeniu.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a afirmat: „În 2011, odată cu modificările produse la legea dialogului social efectiv s-au rupt punţile de comunicare, de lucru între capital şi forţa de muncă. Consecinţele se văd azi în piaţa muncii. Patronii, pe de o parte, se plâng de deficite cronice de forţă de muncă, se plâng de lipsa de perspectivă, de un mediu economic instabil, de un cadru legislativ, de asemenea, instabil. (…) Vrem cumva să schimbăm mecanismele actuale”.

La dezbatere a fost prezent şi prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu. Acesta a declarat că: „Ducând acest demers într-o formă coerentă şi consolidată am avut în vedere un grad mare de probabilitate că va avea succes, în sensul că va deveni o realitate juridică, că va contribui la modificarea cadrului normativ privind informarea, comunicarea şi participarea la decizii a lucrătorilor în cadrul întreprinderilor”.
BNS notează că, „prin inițierea unei propuneri de politică publică în domeniul dreptului lucrătorilor la informare, consultare și codecizie în întreprindere dorim să deschidem noi oportunități concrete și totodată durabile pentru îmbunătățirea consistentă și continuă a instituției informării și consultării, precum și inaugurarea la nivel principial în legislația românească a instituției codeciziei, angajator-lucrător, la nivelul întreprinderii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Propunerea de politică publică vizează atât sectorul public, cât și sectorul privat și antamează o mai coerentă, completă și funcțională legislație în materie, consonantă cu principiile și valorile normativului european (unional, al Consiliului Europei), dotată cu prevederi clare, facil de operaționalizat și cu o certă și probantă eficacitate în aplicare”.

Reprezentanţii BNS susţin necesitatea „reajustării” cadrului normativ în materie în următoarele principale direcții:
a) Completarea Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare prin detalierea unor concepte, proceduri, instituții juridice în scopul facilitării acestora;
b) Completarea Legii nr. 467/2006 cu un aparat conceptual terminologic suplimentar și cu proceduri aplicative promovate de Carta socială europeană în legătură cu art. 21 din Carta socială europeană, precum și cu cele de interpretare autentică ale Comitetului European pentru Drepturi Sociale;
c) Adoptarea unei legi distincte în formă de lege cadru pentru reglementarea dreptului la codecizie a lucrătorilor prin receptarea în legea internă a dispozițiilor art. 22 din Carta socială europeană;
d) Facilitarea implementării reglementărilor primare prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, care să concretizeze cadrul juridic aplicativ;
e) Promovarea de instrumente juridice (acorduri colective, regulamente interne) care să valorizeze și să operaționalizeze dreptul la informare, consultare și codecizie la nivel de întreprindere.

Politica