marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tot mai mulți adepți ai stilului vegan

Într-o lume tot mai agitată în care majoritatea oamenilor mănâncă pe fugă, putem să vedem şi oameni care pun alimentația pe primul loc. Unii dintre ei optează pentru mâncarea vegetariană.
Cristina CÂRSTEA
O parte dintre adepții stilului vegan din județul Dolj s-au adunat, duminică, în Craiova, pentru a promova acest stil de viață în cadrul evenimentului VeGarten. La eveniment au fost aduse preparate care au adunat un număr foarte mare de oameni, la degustare participând chiar şi turişti străini, care au rămas profund impresionați de aroma preparatelor.
Inițiatorul evenimentului, Anca Ungurenuş, ne spune că este vegană de aproape un an. „Împreună cu prietenii noştrii ne-am gândit la  această inițiativă socială pentru a promova alimentația sănătoasă, o alternativă la consumul de carne, lapte, ouă, miere şi peşte”, a spus ea.
Printre felurile de mâncare aduse la eveniment cele mai apreciate au fost humusul, pastele cu spanac, tocănița marocană, burito vegan şi gaspacio, care este o supă rece de legume.
„Aici este o atmosferă mereu prietenoasă. Lumea vine cu copiii şi cu cățeluşii. Suntem o mare familie. Noi am început în octombrie 2017, dar a prins amploare şi lumea s-a obişnuit că, ocazional, duminica, ne găsesc aici, unde putem să mâncăm şi să socializăm. Preparatele sunt gătite de mine şi colegii mei, apoi le aducem aici unde se face o degustare. Evenimentul ține până când se termină mâncarea”, a mai spus Anca Ungurenuş.
Întrebată despre cum a început totul, ea a mărturist: „Inițial am renunțat la carne, apoi am vrut să văd dacă pot renunța şi la celelalte şi am reuşit. Pielea este mult mai curată, este mult mai bine din punct de vedere digestiv, iar dacă mănânci organizat şi ştii să-ți iei proteinele din linte, năut, mazăre şi oleaginoase mai pierzi şi din greutate. E un stil de viață sănătos definit printr-un singur cuvânt, energie.”
Adina Diana Farnea, una dintre persoanele care s-a ocupat de pregătirea preparatelor, ne-a împărtăşit una dintre rețete, învățându-ne cum să preparăm tocăniță marocană, o mâncare vegană care a impresionat pe toți cei care au ales să o deguste.
„Prima dată toc ceapa şi o călesc cu usturoiul şi cu garam masala, care este de fapt o combinație de vreo 20 de condimente diferite, dintre care coriandru, turmeric, anason şi chimen. Adaug apoi o linguriță de pastă de tomate. Le amestec bine împreună cu un cartof dulce pe care l-am făcut cubulețe şi roşii bio tăiate şi păstrate în suc propriu. Pun capacul şi aştept să fiarbă cartoful, apoi iau capacul ca să scadă şi să se îngroaşe puțin sosul. Pun năut, pe care l-am fiert în prealabil, măsline calamata fără sâmburi, stafide şi merişoare confiate.”
Rețeta este simplă şi uşor de gătit, iar cei care deja au gustat tocănița, se vor grăbi să o pună în practică acasă.

Politica