vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reabilitarea Fântânii Purcarului, scoasă la licitație

Primăria Craiova a publicat, zilele trecute, pe site-ul instituției, procedura de achiziție pentru reabilitarea Fântânii Purcarului, monument istoric al orașului, aflat în stare avansată de degradare.
Fântâna Purcarului, monument istoric al Craiovei, construită în iunie 1818, de doi negustori de porci, situată lângă Piața Veche este acum în stare avansată de degradare. Primăria Craiova și-a îndreptat, în cele din urmă, atenția și către acest obiectiv și a scos la licitație reabilitarea lui.
„Prin lucrările de reabilitare (arhitectură și amenjare teren), fântâna-cișmea monument istoric se va reintegra în circuitul socio-cultural-turistic, devenind nu numai nu numai un pol de convergență socială ci și o atracție turistică”, se arată în caietul de sarcini ce însoțeste documentația pentru licitație.
În același document este prezentată și povestea monumentului istoric.
„Apariția și existența Fântânii Purcarului este strâns legată de evoluția așezării Craiova și a vechii sale zone comerciale, cunoscută sub denumirea de Târgul Vechi, Piața Elca, Krasnoff, Piața Veche (după 1990). Fântâna Purcarului, a fost ctitorită/amenajată în iunie 1818, de către jupan Pavel Teodor și Kir Marin Bulugbașa (sau Miron Bulucbașa, după alte surse, probabil un negustor balcanic, aromân), negustori de proci. Fântâna este situată lângă Piața Elca de altădată (ulterior Piața Veche), în zona vechiului centru și vad comercial al orașului, la poala hanului Hurezi, lângă brutăria lui Gherase și aproape de Tăbăcăria lui Vasile Tăbăcaru. Unele surse consemnează că numele fântânii se trage de la ctitorii-negustori de porci și/sau poate de la proprietarul locului unde se afla fântâna când a fost construită-Porcaru-care avea porcărie de creștere și comercializare a râmătorilor. Dar, este foarte posibil ca numele să fie mult mai vechi, numele fântânii preluând numele fostului izvor – izvorul Purcarului, iar îndeletnicirea noilor ctitori sau/și a proprietarului locului, ar fi o întărire a specificului străvechii zone comerciale”, menționează reprezentanții Primăriei Craiova.
Valoarea lucrărilor de reabilitare a Fântânii Purcarului este estimată la 87.927 lei, sumă ce va fi suportată de la bugetul local. Constructorul care va câștiga licitația va trebui să realizeze lucrările în trei luni și să ofere o garanție minimă de 36 luni.

Politica