joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiect al Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă, prezentat la Craiova

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au venit, marți, la Craiova, împreună cu partenerii lor din Bulgaria pentru a lansa un proiect cu finanțare prin Programul de cooperare transfrontalieră Interreg V-A România – Bulgaria, Axa prioritară  3 – ,,O regiune sigură”.
Proiectul se numește ,,Eficientizarea acțiunilor comune de răspuns în cazul situațiilor de urgență” (Streamlining the joint response actions in emergency situations)” și are ca obiectiv general eficientizarea răspunsului comun în situații de urgență, în zona transfrontalieră, prin antrenamente comune în poligoane specializate, achiziționarea de echipamente și îmbunătățirea cadrului operațional comun pentru situații de urgență. Acesta urmează a fi atins prin trei obiective specifice, obiective ce au fost prezentate de prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Daniel-Marian Dragne.
„Primul obiectiv este îmbunătățirea intervenției serviciilor de urgență profesioniste în zona transfrontalieră, prin modernizarea poligonului pentru misiuni de căutare și salvare din mediului acvatic și a celor de salvare de la  înălțime din Balchik, Bulgaria. Cel de-al doilea obiectiv se referă la creșterea capacității operaționale a partenerilor prin procurarea vehiculelor, mijloacelor și echipamentelor tehnice speciale, iar cel de-al treilea la dezvoltarea unui cadru operațional transfrontalier comun pentru situații de urgență prin desfășurarea unor sesiuni comune de antrenament, exerciții de cooperare, revizuirea planului comun de intervenție și prin elaborarea a trei planuri de contingență”, a spus colonelul Dragne.
Potrivit acestuia, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va achiziționa în cadrul acestui proiect un modul mobil de purificare a apei, ce va fi compus din două unități mobile de purificare a apei, de mare capacitate, ce vor asigura un debit de 225.000 litri pe zi, o unitate mobilă de stocare a apei și un laborator mobil de tratare. Acesta va fi utilizat pentru eventualele nevoi pe care le vor avea alte state.
„Practic, prin achiziționarea acestor capabilități, România își respectă angajamentele față de Comisia Europeană prin operaționalizarea modulului de potabilitazare, de purificare a apei, modul care sperăm ca în maxim un an să fie operațional pentru acordarea de asistență internațională statelor europene sau alte state aflate în stare de nevoie, de către România”, a mai afirmat prim-adjunctul inspectorului general al IGSU.
Tot prin acest proiect, Directoratul General pentru Siguranță la Foc și Protecție Civilă din Bulgaria dorește renovarea poligonului de la Balchik, poligon în cadrul căruia urmează să se desfășoare cursuri de salvări din mediul acvatic precum și pentru salvări de la înălțime, și achiziția de echipamente necesare desfășurării antrenamentelor specifice.
„În prezent întocmim procedura de achiziție pentru renovarea poligonului, estimăm că se va încheia în șase luni. Sperăm ca la anul viitor să începem atrenamentele aici. Pentru Bulgaria, prin proiect, va fi achiziționată o autospecială care va fi utilizată pentru departamentul de scafandri și poate fi folosită și pentru salvarea la înălțime”, a precizat Yullyan Grunchakov, șef departament internațional de proiecte (Bulgaria).
În urma antrenamentelor comune desfășurate în cadrul poligonului de la Balchik și Craiova va fi organizat un exercițiu comun.
Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani și are un buget total de  1 008 946.32  Euro.

Politica