vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eliza Peța-Ștefănescu, deputat PSD de Dolj: „Legea internshipului vine să alinieze România la standardele superioare de muncă”

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a aprobat, miercuri, 20 iunie, Legea privind internshipul. Ea vine îndeosebi în sprijinul tinerilor, oferindu-le oportunitatea de a dobândi experiență în muncă, dar și în cel al angajatorilor, încurajându-i să-i instruiască și să-i păstreze alături de ei pe cei mai buni interni.

Tinerii au nevoie de tot sprijinul pe care statul român îl poate oferi. Partidul Social Democrat și-a asumat, prin Programul de guvernare, dezvoltarea stagiilor de practică sau a internshipului, și iată că legea de față vine să ofere acest ajutor, atât pentru tinerii de peste 16 ani, cât și pentru angajatori. Având în vedere contextul social și economic și numărul atât de mare de tineri care au nevoie de experiență în muncă, măsurile propuse sunt mai mult decât binevenite. Legea internshipului, inițiată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, vine să acopere lacunele care au dus la crearea acestei situații și să alinieze România la standardele superioare de muncă, prin încurajarea tuturor părților implicate”, a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza PețaȘtefănescu, membru în Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Avantajele Legii internshipului

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legea, asumată de Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, își propune integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă. Concret, ea le oferă persoanelor cu vârsta de peste 16 ani şansa de a putea acumula experienţă la locul de muncă, de la minimum şase luni şi până la maximum un an, prin derogare, dând angajatorilor posibilitatea să încheie un număr de contracte de internship echivalent cu maxim 5% din numărul angajaţilor. Pe lângă şansa dată tinerilor de a beneficia de avantajele internshipului şi de a câştiga cel puţin 50% din salariul minim brut pe ţară, importante sunt şi avantajele oferite persoanelor juridice interesate. Mai exact, firmele care, în 60 de zile de la încheierea Programului de internship, încheie cu internul un contract de muncă, vor primi, la cerere, ca o susţinere din partea statului, o primă echivalentă cu 1.000 de euro, dar asta numai după ce persoana respectivă a fost angajată minimum 24 de luni.

Măsurile concrete propuse prin această lege se referă la încurajarea angajatorilor să pregătească tineri absolvenți și să îi selecteze, mai apoi, pentru angajare, dar și la faptul că internii își pot demonstra capacitățile. Avem tineri olimpici, specialiști, cu un potențial impresionant, tineri cu care România se mândrește. Acumularea experienței în muncă, atât de necesară pentru angajare, nu va mai fi o povară pentru ei, datorită acestei legi”, a mai punctat deputatul PSD de Dolj, Eliza PețaȘtefănescu.

Politica