sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Clădirile Primăriei își așteaptă salvatorii. Cât va mai dura?

Finalul lunii august se apropie, iar clădirea în care își are sediul Primăria Municipiului Craiova se degradează pe zi ce trece. Investiția a fost trecută pe programul de achiziții pentru acest an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru a fi scoasă la licitație la finele lunii august, însă de la aprobarea bugetului municipiului și până acum nu s-a mai auzit nimic despre ea. În aceeași situație este și fostul Hotel Palace. În paralel, licitația pentru Colegiul Național „Carol I”, care are nevoie urgentă de reabilitare și consolidare, își urmează cursul, urmând ca ofertele depuse să fie deschise pe data de 4 septembrie.

cladire-primarie-231 august este data la care Primăria Craiova ar trebui să demareze licitația pentru Reabilitarea sediului unde aceasta își desfășoară activitatea, pe str. A.I. Cuza, nr. 7. De la aprobarea bugetului pentru anul în curs, adică de câteva luni, nu s-a mai auzit nimic despre această investiție, însă clădirea se degradează. Mărturie stau bucățile de tencuială căzută care nu fac cinste acestei clădiri, proiectată de arhitectul Ion Mincu. Clădirea este monumentul istoric unde a avut sediul, în trecut, Banca Comerțului și este una dintre cele mai cunoscute din Bănie.

Chiar și-așa, autoritățile nu au mai spus o vorbă până acum despre reabilitarea acesteia. Proiectul care ar trebui scos la licitație vizează doar execuția, având în vedere că proiectarea tehnică a fost deja făcută. În plus, în bugetul pe anul 2017, pentru această clădire, a fost prevăzută doar suma de 100.000 de lei, chiar dacă, per ansamblu, contractul se ridică la 4.791.252,5 euro fără TVA (21.800.678 de lei fără TVA și 25.942.806,82 de lei cu TVA). Licitația ar trebui, conform planului de achiziție postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, să demareze la finele lunii august și să se încheie la mijlocul lunii decembrie a acestui an.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu fostul Hotel Palace, aceeași poveste

hotel-palace


În aceeași situație, ca date de pornire și de încheiere, și cu aceeași sumă prevăzută în bugetul pentru acest an, este și reabilitarea clădirii fostului hotel Palace, care aparține tot Primăriei Craiova. Aici, prețul pentru execuție este de 17.372.462 de lei fără TVA (20.673.229,78 de lei cu TVA), adică 3.818.039,6 euro fără TVA. Nici despre aceasta nu s-a mai vorbit deloc.

Jurnalul Olteniei a făcut o solicitare scrisă, în cursul zilei de joi, către Primăria Craiova, în care a întrebat care este stadiul realizării documentației pentru cele două clădiri ale Primăriei Craiova și când va fi demarată licitația pentru reabilitarea celor două clădiri, însă până la încheierea ediției nu a sosit niciun răspuns. Când instituția va trimite informațiile cerute, le vom publica.

Ofertele de la „Carol I”, deschise pe 4 septembrie

În ceea ce privește reabilitarea și consolidarea clădirii Colegiului Național „Carol I” și a Operei Române Craiova, licitația își urmează cursul, iar ofertele ar trebui să fie deschise la data de 4 septembrie. Contractul se ridică la valoarea de 27.284.744,15 lei fără TVA, 32.468.845,54 de lei cu TVA, adică echivalentul a 5.996.515,27 de euro fără TVA.

Reamintim că licitația pentru Colegiul „Carol I”, a fost demarată la finele lunii iunie, la cea de-a treia încercare a municipalității de publicare în SEAP. Înainte de asta, documentația de atribuire fusese respinsă de două ori de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o dată în luna mai și o dată în luna iunie, din motive de neconformitate în raport cu prevederile legale privind achizițiile publice.

Politica