vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei turişti turci blocaţi pe Transalpina

Un autoturism cu trei turişti străini a rămas înzăpezit, miercuri dimineaţa pe Transalpina. 
Turiştii au cerut ajutorul salvamontiştilor, după ce autovehiculul a derapat pe un drum lateral din apropierea Lacului Vidra.
Sabin Cornoiu, de la Salvamont Gorj, a explicat că turiştii, cel mai probabil, au trecut peste barierele instalate şi s-au aventurat la drum. Cornoiu a adăugat că acest caz a fost transferat colegilor din Vâlcea.
 
La ora 6.00, am primit informaţia că este o maşină cu turişti străini blocată pe Transalpina, informaţia nu a fost foarte exactă, nu se ştia locaţia, ni s-a spus doar numărul de persoane. Am deplasat un echipaj de salvamontişti din Rânca acolo, cu un atv cu şenile, au verificat partea de şosea aferentă judeţului Gorj, au ajuns până în zona alpină înaltă, de aici fiind imposibil ca maşina să se mai afle pe raza judeţului nostru. Au transferat evenimentul către cei de la Vâlcea, nici ei nu i-au găsit, apoi au extins căutările pe un drum lateral şi i-au găsit undeva pe drumul de control al lacului de la Vidra. Maşina nu a putut fi localizată, informaţiile nu au fost corecte şi cei care au preluat apelul nu i-au putut localiza cu exactitate. Au fost găsiţi până la urmă, nu au avut nicio problemă medicală, singura lor problemă era că maşina derapase şi alunecase într-un şanţ şi a trebuit să-i ajute să o scoată de acolo.
A precizat şeful Serviciului de Salvamont Gorj
 
Turiştii turci au plecat de dimineaţă dinspre Petroşani spre Obârşia Lotrului. Teoretic, DN 7 A – Transalpina – este închis circulaţiei rutiere în această perioadă a anului.
 
Un echipaj de jandarmi montani a plecat în căutarea lor şi se pare că niciunul dintre cei trei turişti nu este rănit, fiind în stare bună. Operaţiunea de salvare este în plină desfăşurare, însă este de durată pentru că traficul se desfăşoară extrem de greu. Ceea ce trebuie ştiut este faptul că jandarmii i-au preluat pentru a-i duce în Voineasa.
A declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, maior Cosmin Iordache
 
Salvamontiştii gorjeni îi avertizează pe turişti să nu se aventureze în zona înaltă a DN 67 C Transalpina, chiar dacă pe unele porţiuni zăpada este mică, în unele locuri atinge un metru şi jumătate, fiind practic imposibil de înaintat.
 Şeful Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu a afirmat că şoseaua este semnalizată corespunzător cu bariere, iar turiştii sunt sfătuiţi să evite tronsonul care este închis.
 
Transalpina, în acest moment, este semnalizată corespunzător că este un drum închis circulaţiei publice pe un anumit tronson, tronsonul care traversează muntele, este prevăzută cu bariere metalice, cu bariere de beton, şi, după aceste bariere, drumul nu mai este desfăcut, practic zăpada este neatinsă. În zonele de joasă altitudine, unde a nins a mai puţin, s-ar putea ca drumul să nu fie acoperit că zăpadă pe primii kilometri şi asta să îi tenteze pe turişti să ocolească barierele dacă e posibil şi să încerce să înainteze pe drum. Acolo unde începe zăpada, este bine să se întoarcă, să evite acest lucru, pentru că e clar că în zona înaltă de munte zăpada e foarte mare, astăzi salvamontiştii gorjeni au fost acolo şi au găsit zone cu zăpadă de un metru şi jumătate, deci e destul de mare şi nu au nicio şansă să treacă. Mai mult de atât, se pot înzăpezi la primul sector cu zăpadă şi apar probleme.
A declarat, pentru AGERPRES, Sabin Cornoiu

Politica