marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Educației vrea scoaterea geometriei vectoriale din programă

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a declarat recent că geometria vectorială ar trebui scoasă din programa școlară de la liceu, având în vedere că elevii sunt „supraîncărcați”.

Geometria vectorială a fost introdusă acum 26 de ani, în locul celei sintetice, făcută cu rigla și compasul, ca să fie aplicabilă și în fizică. Doar că cele două materii nu s-au îmbinat armonios, așa cum se dorea, prin urmare, scoaterea geometriei vectoriale și revenirea la cea sintetică, „cum se făcea pe vremuri”, ar putea fi o soluție, spun profesorii.

„Am ajuns să facem geometrie vectorială pentru toţi copiii. Eu nu cred că e necesar pentru toţi copiii geometria vectorială, de exemplu. Nu cred! Se pot supăra pe mine colegii de matematică, profesorii de matematică. Eu sunt totuşi absolvent de matematică-fizică, treapta I, treapta a II-a la «Sfântul Sava» şi m-am descurcat fără geometrie vectorială. Adică am reuşit să fac câte ceva în viaţă şi fără geometrie vectorială”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Radu Gologan, președintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România și coordonatorul lotului olimpic de matematică, a explicat că acest calcul vectorial s-a introdus în locul geometriei sintetice, unde elevii lucrează cu rigla și compasul, prin 1996, „în ideea de a face geometria aplicabilă și în fizică”, scrie libertatea.ro Doar că ceea ce învață liceenii la matematică nu prea are legătură cu materia de la fizică, spun matematicienii, prin urmare, schimbarea nu i-a ajutat.

Vectorii au două proprietăți: mărimea, adică lungimea segmentului, de exemplu, de la A la B și direcția, tot de la A la B. Aceste noțiuni pot fi prea complicate pentru unii elevi. Revenirea la geometria sintetică ar fi soluția potrivită din perspectiva celor mai mulți profesori de matematică, mai spune Radu Gologan.

Geometria vectorială studiază într-a IX-a la clasele cu profil real și profesorul a observat că este destul de dificilă pentru elevi. 


Politica