marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România va primi joi aproximativ 1,8 miliarde de euro, prima parte din prefinanțarea PNRR

România va primi în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi, iar prima tranșă din prefinanțarea aferentă PNRR, de circa 1,8 miliarde de euro, urmează să fie virată României joi de Comisia Europeană, informează surse G4media.

Cele 1,8 miliarde de euro reprezintă avansul (prefinanțarea) de 13% din suma totală a granturilor, respectiv 14,2 miliarde de euro, care urmează să fie accesate până în 2026. Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, pentru această primă prefinanțare, a fost semnat de Florin Cîțu joi, 25 noiembrie, înainte de a părăsi Palatul Victoria.

„Tocmai astăzi am semnat ultimul document pentru a primi cei 1,8 miliarde de euro şi România nu-şi permite să o ia de la zero. (Aceşti bani – n.r.) cred că vin în următoarele săptămâni, ar trebui să intre în conturi în România”, declara Florin Cîţu pe 25 noiembrie, precizând că PNRR nu poate fi renegociat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tranșa a doua a prefinanțării, de circa 1,94 miliarde de euro, aferentă celor 14,9 miliarde de euro care reprezintă partea de împrumuturi din PNRR, urmează să ajungă și aceasta la Ministerul de Finanțe în decembrie. Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al ministerului.

În total, România va primi prin PNRR 29,2 miliarde de euro – este vorba despre 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Politica