marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Firme virtuale înființate de elevii din “Traian Vuia”

Mult entuziasm în rândul elevilor din Grupul Școlar “Traian Vuia” din Craiova. Miercuri, a avut loc o conferință în care au fost prezentate roadele de mai multe luni ale elevilor de clasa a XI-a. Un grup de 30 de elevi din liceu a lucrat, în baza unui proiect, în cadrul a trei firme de exercițiu din domeniul turismului și al editurii. Astfel că, îndrumați de câte doi profesori, s-au înființat trei astfel de firme virtuale, fiecare având 10 elevi angajați cărora le-au fost date sarcini de lucru, le-au fost atribuite funcții și le-au fost negociate salariile. Pentru “Cuvinte Potrivite", firma cu scop editorial au lucrat redactori, tehnoredactori, un grafician, un contabil, un agent de marketing și un agent de vânzări, iar aceștia au fost dirijați de un manager și un asistent manager, toți elevi. Criteriile de selecție au fost un dosar care conținea CV-ul, dar și activitățile curriculare și extracurriculare, cât și un interviu personal cu conducerea liceului.

Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit directorul Liceului “Traian Vuia”, Mihai Harosa.

“În cadrul “Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013” și în baza acestui proiect, în școala noastră au fost înființate trei firme de exercițiu, trei firme virtuale. Una are profilul de editură, iar celelalte două au profilul agenție de turism. Copiii noștri au îmbrățișat cu multă caldură participarea acestui proiect, cu o anume temere, dar care a dispărut pe parcurs. Au văzut că pot să învețe despre ce înseamnă să derulezi o afacere dion momentul debutului ei, până în momentul obținerii profitului, care, totuși, în cadrul acestor trei firme este unul virtual. Ne-am dori ca într-un anume moment al vieții lor să aibă un profit foarte concret și această experiență să le fie una foarte benefică și de foarte mare ajutor în viitor”, a declarat Mihai Harosa, directorul Liceului „Traian Vuia” din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, directorul a mai mărturisit că elevii au fost cei care s-au ocupat în mare parte pentru ca firmele să funcționeze cum trebuie, dar, în aceași timp, acest lucru a fost o provocare și pentru profesorii coordonatori.

“Fiecare firmă de exercițiu are implicați 10 elevi. În egală măsură ei au fost coordonați în cadrul fiecărei firme de către doi profesori din școală și pentru profesori a fost o experiență inedită. Nici noi nu ne izbisem de asemena chestiuni. Am încercat să învățăm și noi, dar am încercat să lăsăm toată inițiativa elevilor noștri pentru că până la urmă principalii beneficiari ai acestui proeict foarte frumos sunt elevii școlii noastre. Implicarea partenerilor noștri de la București a fost una de monitorizare și de îndrumare. Munca în sine a aparținut fiecărei firme de exercițiu, așa cum a fost ea constituită”, Mihai Harosa

La întâlnirea cu elevii, directorul a spus că la început a părut greu, dar în cele din urmă produsele finale au reușit să surprindă plăcut.

“Pare mai greu și te gândești cum vei reuși să duci un proiect mai departe. Iată că ceea ce, inițial, vouă înșivă, elevii implicați în cele trei firme de exercițiu, Firma Editură Cuvinte potrivite, firmele de turism Dak’s Dream Travel SRL și Carpe Diem, poate voi înșivă v-ați gândit că va fi greu. Adevărul este că nu a fost ușor, dar acum, când avem primele produse al activității voastre și care surprind sau au surprins implicarea voastră în acest proiect, au atras semnale frumoase de la partenerii noștri”, a adăugat Mihai Harosa, directorul Liceului „Traian Vuia” din Craiova.

Unul dintre partenerii proiectului, reprezentant al unei edituri a spus la întâlnirea cu elevii că, uneori, într-o firmă se lucrează zi și noapte pentru a câștiga un ban.

“În orice firmă reală apar tensiuni, apar și relații de bună colaborare. Asta e viața! De asemenea, în orice firmă reală, apar momente stresante în care, uneori, se lucrează zi și noapte, în care să realizezi la timp ceea ce ai de realizat și până la urmă pentru a câștiga un ban. Sper că v-a plăcut să lucrați în aceste firme de exercițiu”, a transmis Boris Singer, reprezentantul editurii.

Totodată, pentru elevii implicați în acest proiect la nivel național se pregătește un târg care va avea loc între 9 și 17 august. La acest târg vor participa din fiecare firmă de exercițiu patru elevi, doi în prima serie, 9-12 august și doi în seria a doua, 13-17 august. În acest târg există o listă mare de concursuri, iar toți elevii vor intra în componența unor jurii care vor analiza produsele celorlalți colegi. Pe lângă elevii participanți la târgul firmelor de exerciții vor fi și alți elevi, premianți din toată țara, care vor ajuta la jurizare, a transmis reprezentatul editurii partenere.

„Împreună cu elevii și profesorii veți ajunge să remarcați cele mai bune produse. Sperăm să putem face și o carte cu cele mai bune articole la care putem adăuga impresiile voastre și ne-am dori ca din voi să scoatem vedete. Sigur că la acest statut nu se ajunge decât cu foarte multă muncă și talent, dar hai să le punem în mișcare”, a adăugat Boris Singer.

Elevii au fost, de asemenea, foarte încântați că au putut să ia parte la proiect și așteaptă cu nerăbdare următorul număr al revistei, care va fi scos în toamna viitoare. Totuși, unul dintre redactorii revistei “Prăvălia de Cuvinte” spune că au mai existat disensiuni, însă s-a reușit trece peste.

“După cum am dorit s-a produs o adevărată firmă de la bun început. A fost destul de muncă, mai ales la partea de negociat, mai ales de a ne înțelege între noi pentru că nu toți am venit din aceeași clasă, suntem și de la alte clase. Evident că a fost o oarecare neînțelegere, nu foarte mare. De fapt, a fost una foarte amicală și nu între clase diferite, ci între personalități diferite. Munca a fost colosală pentru mine pentru că nu am mai muncit până acum la articole. Nu am mai încercat să fac așa ceva. Am avut câteva nopți nedormite pentru articolul pe care l-am pus în revistă. A fost greu pentru că este și sfârșit de an școlar, note, iar cerințele au fost ridicate”, a afirmat Robert Mitroi

Un alt elev implicat, Ștefan Tudoran, cel care a lucrat la una dintre agențiile de turism virtuale, spune că și-a convins cu greu colegii să lucreze împreună, însă în cele din urmă au reușit să ducă lucrurile la bun sfârșit.

“Mi-a fost greu să îi conving pe toți colegii mei să lucrăm împreună, să îi conving pe toți colegii mei să lucrăm împreună. Am făcut pachete turistice, ne-am strâns în fiecare zi, am lucrat, am făcut și un site și acum vă poftesc în excursii”, Ștefan Tudoran.

Una dintre elevele implicate în proiect este și Andreea Fălan, asistent manager al revistei „Prăvălia de Cuvinte” care recunoaște că inițial a intrat în proiect pentru bani, însă, mai târziu, nu a mai ținut cont de aceștia și a lucrat din plăcere.

„La început am vrut să intru în acest proiect pentru că era vorba de un câștig substanțial, singurul meu venit fiind alocația și banii părinților. Aș vrea să vă spun că am ajuns să lucrez din plăcere, am ajuns să fac articole, din plăcere. Am uitat că e vorba despre niște bani. Vreau să fiu sinceră și vă spun că mi-aș dori ca în viață să lucrez din plăcere. Serviciul meu să fie la fel cum a fost alături de colegii mei pentru că am făcut, cred eu, o treabă foarte bună și aș vrea ca banii să nu fie singurul scop. Aș vrea să fie ceva făcut din dragoste și alături de niște persoane minunate. Atât cei care ne-au coordonat, cât și colegii, am fost ca o familie. Chiar am vrut să iasă ceva bun și din punctul meu de vedere a ieșit. Vreau să vă mulțumesc că am făcut parte dintr-un lucru atât de frumos și cu un scop minunat”, Andreea Fălan

În final, Camelia Tobă, profesor de Limba și literatura română și coordonator al firmei “Cuvinte Potrivite” mărturisește că începutul a fost unul greu, însă, în cele din urmă lucrurile au început să prindă contur.

“Munca acesta a fost încununată de faptul că a trebuit să facem o revistă, ceea ce pe mine, ca filolog, m-a mulțumit teribil. Ei au fost niște copii extraordinari și mi-au demonstrat cu adevărat ce înseamnă prietenia, colaborarea și mai ales creativitatea. Au realizat mai întâi un sondaj în rândul elevilor din școală pentru a stabili oarecum subiectele care i-ar interesa pe tinerii de vârsta lor. Apoi am început să lucrăm efectiv mergând pe teren, făcând fotografii la evenimentele culturale ale orașului și apoi punându-ne pe hârtie toate gândurile legate de aceste evenimente. Mai avem de făcut încă un număr și să sperăm că va fi la înălțimea așteptărilor. Ne pregătim acum de târgul care va avea loc în luna august la Straja”, a încheiat Camelia Tobă, profesor coordonator.

sursa foto: colegiimei.ro

Politica