marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O eclipsă totală de soare va avea loc în 2026 și va putea fi vizibilă din Europa

O eclipsă totală de Soare este extrem de rară, iar în același loc de pe Pământ sunt maxim 3-4 eclipse totale de Soare într-un secol.

Eclipsa totală de Soare care a avut loc luni a fascinat milioane de oameni din Mexic, SUA și Canada, însă astronomii vin cu vești bune.

O altă eclipsă de acest fel va avea loc pe 12 august 2026 și va putea fi vizibilă în Europa, transmite digi24.ro care citează Sky News. În interiorul benzii de totalitate vor fi orașele spaniole Valencia, Zaragoza, Bilbao și Palma de Mallorca.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta va fi prima eclipsă totală din Europa din ultimii 27 de ani.

Un an mai târziu, pe 2 august 2027, o altă eclipsă totală de Soare va fi vizibilă în Spania și în Africa de Nord.

Părți mari din SUA și America de Sud vor putea observa fenomenul pe 14 noiembrie 2031, dar după lăsarea întunericului.

Cei care se află în Alaska sau Rusia, o pot vedea pe următoarea pe 30 martie 2033. O alta va avea loc după lăsarea întunericului în noaptea de 1 septembrie 2035 și va putea fi vizibilă din Asia.

Următoarea eclipsă totală vizibilă va avea loc pe 23 august 2044 și va trece peste o parte din SUA, inclusiv Montana, Dakota de Nord, Dakota de Sud, precum și părți din Canada și Groenlanda.

În cele din urmă, pe 12 august 2045, o eclipsă totală de Soare va avea „un traseu” similar cu cea din acest an, făcându-și drum prin SUA și America de Sud. De asemenea, vor fi o mulțime de eclipse inelare și lunare între aceste date.

În București au putut fi văzute eclipsele totale de Soare din 1961 și din 1999, iar următoarea, mai mică, va fi în 2081. Abia după anul 2200 vom avea una totală, care să se vadă și în București.

O eclipsă inelară are loc atunci când Luna se află aproape de cel mai îndepărtat punct de Pământ, ceea ce o face să pară mai mică, potrivit NASA. Ca rezultat, nu blochează în totalitate Soarele, ci în schimb, Soarele apare ca un inel de lumină peste umbra lunii.

O eclipsă lunară poate transforma Luna într-un roșu intens. Se întâmplă numai atunci când este Lună Nouă. Când Pământul se află direct între Soare și lună, umbra sa cade pe suprafața Lunii și o estompează, iar pe parcursul a câteva ore, o poate transforma în roșu.

Fiind atât de rare și în timpul secular, o eclipsă de Soare este genul de eveniment pe care-l trăiești o dată în viață și cu greu îl uiți. Soarele este acoperit, simți că se răcește puțin în jurul tău și temperatura poate scădea chiar și cu 6-7 grade brusc.

În România, o eclipsă totală de Soare a fost în 1816, iar următoarea a fost vizibilă abia la 1960. A urmat eclipsa de la 1999, iar Bucureștiul a fost singura capitală europeană ce s-a nimerit în banda de totalitate, notează hotnews.ro

Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din România va fi pe 3 septembrie 2081, iar banda de totalitate va acoperi doar o parte restrânsă a țării, în sud-vest, în zona localităților Timișoara, Caransebeș, Târgu Jiu, Craiova, Slatina, Caracal, Alexandria, Calafat sau Roșiorii de Vede.

Românii au creat un eveniment pe Facebook, pentru data de 3 septembrie 2081, la ora 8 dimineața.

Sursa foto: Facebook/NASA – National Aeronautics and Space Administration

Politica