luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Moarte Israelului! Moarte Americii!”. Iranienii au sărbătorit în stradă atacul asupra Israelului

Mii de iranieni au ieșit în stradă în noaptea de sâmbătă spre duminică în întreaga țara, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu peste 300 de drone și rachete împotriva Israelului, relatează hotnews.ro care citează AFP și France 24.

„Moarte Israelului!” și „Moarte Americii!”, au scandat iranienii din Piața Palestinei din Teheran, la scurt timp după ce Gărzile Revoluționare au anunțat lansarea operațiunii „Promisiune onestă”.

O pictură murală pe care scria „următoarea palmă va fi mai puternică” a fost dezvelită în piața unde de câteva zile atârnă un banner uriaș care le cere, în ebraică, israelienilor „să se adăpostească”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Manifestanții au fluturat steaguri iraniene și palestiniene alături de bannere pe care scria „Victoria lui Dumnezeu este aproape”.

Iranul a invocat autoapărarea, atacul masiv din timpul nopții a venit ca represalii pentru atacul atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale din Damasc, care a ucis șapte ofițeri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți de rang înalt.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul malefic (israelian) va fi pedepsit”.

Presa iraniană a descris atacul asupra Israelului ca fiind „complex”, deoarece a implicat și aliații iranieni din Yemen, Liban și Irak.

„Acest atac nu a venit doar din Iran, iar acest regim (Israelul) este pedepsit din patru direcții”, a declarat agenția de presă Tasnim.

O mare mulțime de manifestanți s-a adunat în fața ambasadei britanice din Teheran.

Susținătorii atacului manifestat, de asemenea, în cel de-al treilea oraș ca mărime din Iran, Isfahan, unde este înmormântat generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, unul dintre generalii uciși în atacul de la Damasc.

Demonstranții s-au adunat, de asemenea, lângă mormântul din orașul Kerman al comandantului proeminent al Gărzilor, Qasem Soleimani, care a fost ucis într-un atac cu dronă americană în 2020 la Bagdad.

Teheranul a făcut anterior apel la Washington să nu se amestece în conflictul său cu Israelul, dar speranțele iraniene au fost spulberate după ce un oficial al Pentagonului a confirmat că forțele americane doborau dronele cu destinația Israel.

Iranul promite un răspuns mai dur în cazul unei riposte israeliene, amenințând că va lovi baze americane dacă SUA se va implica într-un contraatac.

Președintele american Joe Biden i-a transmis premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini un contraatac asupra Iranului, potrivit unor oficiali ai administrației americane, citați de CNN și Axios.

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care susține că a doborât peste 300 de drone și rachete cu ajutorul SUA.

Foto: Captură video/X

Politica