marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Congres medical la Craiova: „Avem oportunitatea unică de a accelera progresul în cunoașterea, înțelegerea și tratamentul afecțiunilor oncologice”

„Ne-am adunat aici pentru a dezbate cele mai noi descoperiri, pentru a discuta despre provocările actuale”

Universitatea de Medicină și Farmacie găzduiește, până pe 7 aprilie, cea de-a treia ediție a prestigiosului Congres Craiova Connects. Deschiderea oficială a avut loc joi, 4 aprilie. Evenimentul oferă o serie de conferințe plenare, centrate pe interdisciplinaritate și inovație în abordarea terapeutică integrativă în domenii precum gastroenterologia, oncologia și managementul obezității.

Acest congres este o oportunitate unică de a aduce în atenția comunității medicale cele mai recente avansuri și descoperiri în domeniul medical, la Craiova. Deoarece publicațiile de specialitate semnalează o creștere alarmantă cu aproape 80% a incidenței cancerelor digestive la populația sub 50 de ani, evenimentul devine și mai necesar.

„Acest concept multidisciplinar de congres unește echipe, specialiști din multe specialități. Este un congres organizat în parteneriat cu Academia de Științe, Filiala Craiova. Companiile farmaceutice sunt alături de noi și de pacienții noștri. Sunt trei zile de știință medicală, dar și sesiuni academice. Noi cele 6 UMF-uri suntem reunite în ceea ce se numește „Asociația G6 UMF”. Suntem toți prieteni. Fiecare trage pentru el, dar este o concurență care duce lucrurile doar în sus, și nu în jos”, a declarat în deschiderea evenimentului Dan-Ionuț Gheonea, rectorul UMF.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, prof. univ. dr. Viorel Jinga: „Felicit UMF Craiova pentru tot ce a realizat, inclusiv pentru această manifestare științifică. Mă simt aici ca acasă. Ne aflăm aici pentru a împărtăși cunoștințe, experiențe, care să contribuie la îmbunătățirea practicii medicale și, mai ales, la promovarea sănătății. Congresele medicale, în general, reprezintă o oportunitate valoroasă de a ne conecta, de a schimba păreri, de a găsi soluții inovatoare. Trebuie să folosim această conferință pentru a înnoi pasiunea pentru medicină și pentru a ne motiva în căutarea excelenței”.

Președintele Oncologilor din România, dr. Răzvan Curcă, a vorbit despre legătura dintre specialitățile medicale.

„De fapt, conexiunea este cea care ne leagă. Trebuie să vedem legăturile pe care le avem între specialitățile noastre. Oncologia cred că este un prototip al colaborării multidisciplinare pentru că, la momentul actual, în oncologie, fără aceste conexiuni și fără a ne aduna împreună mai multe specialități, în beneficiul pacientului, nu putem discuta. Această multidisciplinaritate o găsesc aici, în acest eveniment. Mă bucur că este acest concept care sub aceeași umbrelă vedem mai multe secțiuni care aparțin diferitelor specialități”, a precizat dr. Curcă.

Prof. univ. dr. Florin Burada, șeful disciplinei Genetică din cadrul Universității de Medicină din Craiova a menționat: „Anul acesta aducem împreună genetica, oncologia și gastroenterologia. Ne-am adunat aici pentru a dezbate cele mai noi descoperiri, pentru a discuta despre provocările actuale, prin schimbul de idei și colaborări. Avem oportunitatea unică de a accelera progresul în ceea ce privește cunoașterea, înțelegerea și tratamentul afecțiunilor oncologice. Discuțiile legate de participarea geneticii la acest eveniment au început în urmă cu aproximativ 2 ani. O pierdere grea pentru genetica românească a fost decesul dr. Mihai Ioana. Faptul că genetica se află astăzi aici, alături de două specialități medicale importante, oncologia și gastroenterologia, este o dovadă clară a rolului esențial pe care genetica îl are în descifrarea cauzelor moleculare ale bolilor”.

Pe durata celor patru zile ale congresului, vor fi prezentate și discutate unele subiecte deosebit de importante și actuale. Printre acestea se numără tehnici imagistice inovatoare în gastroenterologie, cu accent pe diagnosticul precoce al cancerelor digestive. De asemenea, se va discuta despre medicamentele care urmează să fie introduse în 2024 pentru pacienții din România afectați de boli inflamatorii intestinale, o patologie cu o creștere accelerată în ultimii ani în țara noastră.

Vor fi prezentate și noile medicamente oncologice de ultimă generație, rezultate din studii clinice, care reprezintă o rază de speranță pentru pacienții aflați în lupta cu cancerul. De asemenea, se va aborda și aspectul mecanismelor genetice implicate în dezvoltarea cancerelor, oferind astfel o perspectivă complexă asupra acestei maladii.

Nu vor lipsi studiile și prezentările care demonstrează rolul major al nutriției corecte în prevenția bolilor digestive, cardiovasculare și metabolice, dublate de statisticile extrem de îngrijorătoare referitoare la mortalitatea provocată de obezitate.

Politica