miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Charlie Ottley continuă filmările pentru documentarul despre Oltenia de sub Munte

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, entuziastul promotor al României, s-a întors în Vâlcea pentru a continua filmările pentru documentarul dedicat Olteniei de sub Munte. Proiectul a demarat la sfârșitul lunii octombrie 2023.

Filmul dedicat județului Vâlcea, cunoscut ca Oltenia de sub Munte, va fi gata în mai 2024 și va arăta diversitatea fantastică a teritoriului Geoparcului aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte”: de la patrimoniul natural și cultural local, la oamenii locului și creațiile lor autentice.

”Am încheiat o nouă sesiune de filmări cu Charlie Ottley și echipa lui, pentru filmul dedicat Olteniei de sub Munte.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Charlie a fost cel mai impresionat de bisericile rupestre din Peștera Liliecilor, cu unicitatea și istoria lor fabuloasă. Nu numai că ne va ajuta la promovarea lor, dar ne va sprijini și pentru restaurare. Nu întâmplător am început scanarea 3D și tururile virtuale cu aceste monumente.

Tot la Bistrița am mai filmat, pe lângă mănăstire, biserica Bolnița, cea mai veche din zonă (1492), impresionanții castani seculari, la fel de bătrâni, dar și carstul Cheilor Bistriței.

Am urcat apoi în Muntele Arnota, pentru a surprinde primăvară în pădurile virgine dar și pentru a ne bucura de ospitalitatea mănăstirii.

Am continuat cu culele de la Măldărești și desigur nu puteam să nu ne oprim pe îndelete la obiectivele UNESCO emblemă al regiunii, mănăstirea Hurezi și ceramica de Horezu. Parteneriatul între obiectivele UNESCO va carește și mai mult notorietatea întregii regiuni.

A doua zi am început cu cea mai veche biserică din lemn a Olteniei: Sfânta Paraschiva din satul Marița. Am explorat un pic gastronomia locală a Vaideenilor și poveștile geologice și legendele trovanților de la Costești și am descoperit călare dealurile și pădurile Bărbăteștilor și Pietrenilor.

Filmările continuă.

Mulțumim Iui Charlie Ottley, ambasador al Geoparcului Oltenia de sub Munte, echipei lui și tuturor partenerilor implicați și care ne sprijină!”, se arată într-o postare pe Facebook.

Charlie Ottley a ajuns pentru prima dată să cunoască „Oltenia de sub munte” în urmă cu şapte ani, atunci când a filmat la Costeşti pentru primul episod din seria Flavours of Romania, şi de atunci a mai venit de încă două ori, ultima dată chiar în luna octombrie 2023 când au început filmările pentru promovarea zonei, scrie Agerpres. Mai mult, acesta a devenit ambasador al acestei zone ce tânjește la titlul de Geoparc aspirant UNESCO.

Geoparcul aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte” se întinde pe raza a două orașe-stațiune, Horezu și Băile Olănești, precum și a patru comune (unele stațiuni de interes local): Vaideeni, Costești, Bărbătești și Stoenești.

Zona are un număr impresionant de obiective turistice naturale, istorico-culturale, arhitecturale şi monahale. Aici se află singurul monument istoric din Oltenia, aflat în Patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Hurezi, alături de meşteşugul ceramiştilor din satul Olari, inclus, de asemenea, în patrimoniul mondial; unicul muzeu din Europa destinat „pietrelor vii“ – Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din Costeşti, cel mai mic parc naţional din România – Buila-Vânturariţa (PNBV); cea mai veche culă din România, Cula Greceanu, parte a Complexului Muzeal de la Măldăreşti; staţiunea balneoclimaterică cu cele mai multe izvoare minerale din ţara noastră, Băile Olăneşti, precum şi cea mai veche biserică din lemn de la sud de Carpaţi – Mariţa din Vaideeni.

Iniţiativa înscrierii „Olteniei de sub munte“ în reţeaua geoparcurilor UNESCO aparţine Asociaţiei Kogayon, al cărei președinte este activistul de mediu şi geologul Florin Stoican, cel care este şi fondator al Parcului Natural Văcăreşti din Bucureşti. Documentația a fost trimisă în noiembrie 2023 la UNESCO, urmând ca după verificarea acesteia, undeva în această vară, evaluatorii comisiei să viziteze zona şi să decidă dacă întruneşte sau nu condiţiile pentru a deveni geoparc UNESCO.

Foto: Facebook/Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant U N E S C O

Politica