sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un renumit regizor a comentat situația de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu

Cristian Ioan, regizor și actor renumit atât în țară, cât și în străinătate, a comentat recent situația de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Mesajul său a fost postat pe pagina de Facebook „Teatrul Interzis”, dedicată celor care au părăsit instituția culturală din Târgu Jiu, dar și susținătorilor acestora.

Cine nu iubește teatrul și artiștii, nu are ce căuta în fruntea lui”, spune Cristian Ioan, care până la instalarea in funcție a Marianei Ghițulescu, a colaborat cu teatrul din Târgu Jiu, potrivit Pandurul.

Acesta susține că a exista o relație bună de comunicare între el și managerii anteriori: Marian Negrescu, Cosmin Brehuță și Iulian Marinescu: ”Mă numesc Cristian Ioan, sunt regizor și am pus în scenă la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” o mulțime de spectacole, fapt pentru care cunosc foarte bine colectivul artistic și tehnic al teatrului. Am întâlnit aici un colectiv minunat, foarte talentat și dispus să creeze mari evenimente teatrale. De-a lungul timpului, am colaborat cu toți cei care au condus instituția aceasta începând cu domnul Marian Negrescu, cel care a înființat teatrul profesionist la Târgu Jiu, continuând cu Cosmin Brehuță și apoi cu Iulian Marinescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La finalul anului 2022 eram în faza de repetiții generale cu un spectacol de mare anvergură, în care erau distribuiți toți actorii teatrului mă refer la „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, un spectacol în care se investise multă muncă, talent și de asemenea mulți bani. Seara premierei a coincis cu momentul în care actuala doamnă director a teatrului câștigase concursul pentru ocuparea postului. Ca tot omul normal la cap am crezut că va veni să vadă ultimul spectacol produs de teatrul la care de câteva ore tocmai devenise director mai ales că pe scenă evolua toată suflarea artistică a instituției. Spre stupoarea mea, nu a venit să-și vadă viitorii colegi!

Gestul acesta m-a făcut să îmi pun câteva întrebări asupra intențiilor ei cu privire la scopul pentru care a candidat la un post atât de important și cu multă miză în spațiul cultural al orașului Târgu Jiu. Oare în Comisia care a notat-o nu a fost nimeni care s-o întrebe ce spectacole sau câte spectacole a văzut la teatrul pe care ar putea să-l conducă în viitor ? Dacă nu o interesau spectacolele instituției și artiștii ei, pentru ce a venit să candideze la directorat ? În anul care a trecut de când doamna cu pricina ține strâns frâiele Teatrului „Elvira Godeanu” au părăsit instituția prin demisie foarte mulți artiști. Asta nu îngrijorează pe nimeni din zona Primăriei, mă refer, mai ales, la Comisia pentru Cultură?

În timpul carierei mele artistice, am fost timp de 24 de ani director la trei teatre Satu Mare, Oradea, Târgu Mureș, teatre dificile dacă punem în cîntar faptul că toate trei au câte două secții una română și alta maghiară, dar niciodată nu am pus la îndoială capacitatea artistică a vreunui colectiv și mai ales să se ajungă la atâtea demisii în lanț, bucurându-mă întotdeauna pentru reușita oricărei noi premiere sau a performanței vreunui actor ! Cine nu iubește teatrul și artiștii, nu are ce căuta în fruntea lui ! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe acești actori minunați ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”! Cristian Ioan”, a transmis regizorul.

De la instalarea în funcţie a managerului Mariana Ghiţulescu, 19 persoane au plecat din instituție. Unii prin demisie, ceilalţi prin neprelungirea contractului de muncă. Directoarea a fost acuzată în repetate rânduri de abuz, iar angajaţii teatrului au realizat o petiţie împotriva acesteia, petiţie care se află la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Printre cei care au părăsit instituția de cultură se numără actorii: Radu Botar, Ana Negrescu, Iulian Marinescu, Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Adelina Puzdrea și Marian Negrescu, întemeietorul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

”Ce se întâmplă la Teatrul Elvira Godeanu frizează patologicul! Înfricoșător!”, ”Se pare că la noi cultura nu valorează aproape nimic. Când nu ești un profesionist, când asculți de comenzile altora, când nu înțelegi arta, când ești rezultatul unor acțiuni politice, rezultatul este un dezastru. Foarte trist!”, ”Am fost surprinsă , că ușa teatrului Elvila Godeanu să fie închisă , accesul fiind doar cu cartelă ! Rușinos pentru managerul acestui teatru!”, sunt doar câteva din reacțiile internauților.

Politica