sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 150 de ruși, condamnați la închisoare pentru că i-au adus un omagiu lui Navalnîi

Justiţia rusă a condamnat la închisoare în acest week-end cel puţin 150 de persoane arestate în timpul acțiunilor de omagiere a memoriei opozantului Aleksei Navalnîi, pe motiv că au încălcat legislaţia strictă ce se aplică demonstraţiilor.

Doar la Sankt Petersburg, sâmbătă şi duminică, judecătorii au condamnat 154 dintre persoanele arestate la până la 14 zile de închisoare, potrivit deciziilor făcute publice de serviciul de presă al instanţelor din acest oraş. Grupurile pentru drepturile omului şi mass-media independente au raportat mai multe condamnări similare în alte oraşe, relatează AFP, citată de Agerpres. Aleksei Navalnîi a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică.

Rudele sale au calificat sâmbătă autorităţile ruse drept „ucigaşi” care încearcă să „acopere urmele” pentru că refuză să le predea cadavrul, Kremlinul păstrând tăcerea în pofida acuzaţiilor din partea Occidentului şi a mitingurilor de omagiere a opozantului rus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În zeci de oraşe, poliţia a arestat sute de ruşi care au mers să depună flori şi să aprindă lumânări în onoarea opozantului la memorialele pentru victimele represiunii din perioada stalinistă.

Protestele împotriva Kremlinului şi alte acţiuni publice care se opun regimului sunt ilegale în Rusia, în special în temeiul legislaţiei ce interzice adunările neautorizate. Poliţişti şi bărbaţi în civil au patrulat în zeci de oraşe din Rusia în care oamenii s-au adunat pentru a-l omagia pe Aleksei Navalnîi. Ei au fost văzuţi în special în timpul nopţii îndepărtând semnele comemorative.

Bărbaţi cu glugă au fost văzuţi punând flori în saci de gunoi pe un pod de lângă Kremlin, unde un alt oponent important al lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, a fost asasinat în 2015.

Foto: captură video

Politica