sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noaptea, ca hoții! Gutău reconvoacă, de îndată, CL pentru podul necesar afacerilor familiei!

Ședință ordinară mamut a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, marți, 30 mai, cu începere de la ora 10. Primarul Mircia Gutău a alcătuit o ordine de zi cu nu mai puțin de 31 de proiecte (unele cu multe subpuncte) de hotărâri, plus alte zece puncte la Diverse. Socoteala de acasă a edilului-șef nu s-a potrivit cu cea din legislativul local. Au lipsit trei aleși, fix din majoritatea care îl susține (atât de la PSD – George Mihăilescu, cât și de la PER – Ionuț Nuică și Irina Popescu-Argeșanu, dar nu și de la USR) și majoritatea proiectelor pe care le dorea cu cea mai mare ardoare trecute la vot au picat. Enervat vizibil, Gutău s-a ambiționat și a convocat în seara aceleiași zile, de la ora 21.00, o ședință extraordinară de îndată. Sperând să nu facă o nefăcută mai grozavă decât toate celelalte de care e acuzat până acum, a alcătuit o ordine de zi cu “doar” 12 puncte.

LATER EDIT! Înregistrarea transmisiunii live online a ședinței extraordinare de îndată, de la ora 21.00:
https://www.facebook.com/primariavl/videos/800454261306258

Înregistrarea transmisiunii live online a ședinței ordinare de la ora 10.00:
https://www.facebook.com/primariavl/videos/582556390530207

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar și așa, sar izbitor în ochi cel puțin cinci proiecte pe care se insistă. Cu izul cel mai penal rămâne de departe cel care vizează aprobarea unui studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiții “Arteră de circulație între Splaiul Independenței și strada Morilor, inclusiv pod peste râul Olănești”. Pentru cine nu cunoaște foarte bine geografia administrativă a Râmnicului, noua stradă și podul ar trebui să facă legătura rutieră fix între afacerile private ale familiei… Gutău (trei ansambluri rezidențiale și un club-restaurant).
În referatul de aprobare se justifică prin faptul că Ministerul Dezvoltării a inclus investiția amintită, prin Ordinul 1419/15.07.2022, emis de ministrul Cseke Atilla (căsătorit în urmă cu ceva ani cu o vâlceancă, anterior fostă secretară a primarului în primele mandate) în lista obiectivelor finanțate prin Programul “Anghel Saligny”. Guvernul ar trebui să acopere 5,76 milioane de lei plus TVA, iar consiliul local 1, 709 milioane de lei (conform unei hotărâri a CL de la începutul acestui an). Mai mult, acum Gutău pretinde ca legislativul să acepte și o majorare a contribuției municipalității, la 2,82 miliaone de lei plus TVA.

Bani mutați de la un capitol la altul în stilul consacrat

O altă disperare vecină (sic!) cu inconștiența administrativă o reprezintă insistența de a rectifica bugetul local astfel încât cu 1,117 milioane de lei să fie suplimentat bugetul DADP pentru reparații curente și bordurări. În plus – ATENȚIE! – 354.000 de lei (circa 70.000 de euro) achiziție de teren pentru aceeași arteră între afacerile familiei Gutău! Adică pentru un teren de nici 200 de metri liniari (conform devizului!), adică o suprafață totală de aproximativ 1.500 mp de la un proprietar incert din punct de vedere legal. Altă sumă consistentă este luată de la proiecte europene, o alta (1 milioane de lei) trecută la obiective de investiții, fără a fi evidențiate, o alta (1 milion de lei) pentru amenajare a parcului Capela… În fine, consacratul mod de operare cu banii publici.

Alte hotărâri împotriva cetățenilor și în dauna bugetului

Gutău insistă și pentru prelungirea mandatelor celor cinci reprezentanți ai municipalității în Consiliul de Administrație al APAVIL, deși declinul financiar al societății, harababura și necontenita împovărare a cetățenilor se văd și de pe Marte. Totodată, insistă și pentru exonerarea operatorului de salubrizare al orașului de atribuții pe care și le-a asumat prin contract încă din 2015, în condițiile în care contractul este deja expirat din punct de vedere legal. Adică vrea să modifice din nou contractul, printr-o anexă, tot în favoarea operatorului.

Politica