sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Cea mai proastă glumă de 1 aprilie”: Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a preluat de sâmbătă, 1 aprilie, președinția Consiliului de Securitate al ONU, în ciuda eforturilor Ucrainei de a bloca această acțiune, informează BBC.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a calificat acest lucru drept „cea mai proastă glumă de 1 Aprilie”.

Practic, în acest moment, Consiliul de Securitate al ONU este condus de o țară al cărei președinte – Vladimir Putin – pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru crime de război.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rusia a fost ultima dată la președinția Consiliului de Securitate în februarie 2022, exact luna în care a declanșat invazia din Ucraina, scrie digi24.ro

În ciuda plângerilor formulate de guvernul de la Kiev, SUA au precizat că nu pot bloca Rusia – membru permanent al Consiliului de Securitate – să preia președinția acestui organism.

Consiliul de Securitate al ONU are 15 membri (ţări), iar fiecare membru are un vot. În conformitate cu Carta Naţiunilor Unite, toate statele membre sunt obligate să respecte deciziile Consiliului. Fiecare membru este pe rând preşedinte şi se face o rotaţie în fiecare lună.

Președinția acestui Consiliu e mai mult formală, conform BBC, chiar dacă ambasadorul rus la ONU a declarat pentru agenția TASS că Rusia a pregătit în această perioadă mai multe „dezbateri”, inclusiv despre „noua ordine mondială” care ar urma să înlocuiască actuala „lume unipolară”.

Politica