vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Istoria Baroului Dolj 1948-2007”, lansată la Craiova

Cartea „Istoria Baroului Dolj 1948-2007”, semnată de prof. univ. dr. av. Sevastian Cercel, în calitate de coordonator și de coautorii dr. Șerban Pătrașcu și dr. Georgeta Ghionea, a fost lansată joi, la Baroul Dolj.

„Motivația editării Colecției Istoria Baroului Dolj trebuie căutată nu numai în planul recuperării datelor istorice și valorificării arhivei Baroului, ci mai ales în dorința de regăsire a avocaturii românești, care ne obligă la menținerea vie a realității acelor vremuri în conștiința corpului profesional. Ne-am propus să readucem în atenția colegilor mai tineri încercările prin care a trecut profesia într-o perioadă relativ scurtă, în special cea imediată instalării regimului comunist, când tragedia și agonia arestărilor și epurărilor au afectat rostul și temelia justiției și a dreptului la apărare. Însă, în ciuda acestor vremuri grele, istoria ne arată bogăția sufletească a oamenilor care au slujit această profesie, îndemnându-ne să le cinstim memoria și faptele, cu dorința de a întări astfel legătura cu viitorul profesiei noastre”, a spus prof. univ. dr. av. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj și coordonator al colecției Istoria Baroului Dolj.

„Colaborarea foarte bună cu conducerea Baroului Dolj și dăruirea persoanelor desemnate să asigure suportul tehnic al documentării au garantat atingerea obiectivelor acestui proiect, care lasă deschisă posibilitatea continuării cercetării pentru perioada contemporană sau poate susține, în viitor, abordări diferite în cadrul unei generoase teme. Cartea, fără a revendica exhaustivitatea, oferă cititorului – studentului, avocatului, cercetătorului sau publicului interest -, imagini elocvente, din epoci diferite, pregătite cu acuratețe și realism, din laboratorul doljean al profesiei de avocat”, afirmă prof. univ. dr. av. Sevastian Cercel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prof. univ.dr. av Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România a apreciat valoarea deosebită a cercetărilor și documentelor cuprinse în Istoria Baroului Dolj 1948-2007 și a remarcat că mai mai multe barouri din România au publicat cărți prin care valorifică fondul arhivistic și evidențiază parcursul profesiei de avocat în diferite etape istorice, ceea ce reprezintă un demers important pentru valorificarea tradițiilor avocaturii române.

Lucrarea, publicată la editura Sitech cuprinde 355 de pagini în care veți parcurge atât documente privind încercările pe care le-au înfruntat avocații în perioada comunistă, căt și perioada primilor doi decani ai Baroului Dolj după 1990, cu provocările inerente (re)începutului democrației, transmite Baroul Dolj

Politica