vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rudele pacienților decedați în spitale au acces la dosarul medical 

Familiile pacienților ajunși la spital în stare gravă, de inconștiență și care mor au posibilitatea să ceară documentele medicale ale rudei lor decedate în lipsa unui consimțământ scris dat anterior, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 6/2023 care modifică Legea Drepturilor Pacientului nr. 46/2003 și care a intrat în vigoare Din 2 martie 2023.

Potrivit legislației române de până acum, informațiile privind starea pacientului, analize, investigații, diagnosticul, tratamentul sunt declarate date confidențiale chiar și după decesul acestuia și nu pot fi oferite nimănui. Familia sau aparținătorii pot intra în posesia dosarului medical doar în cazul în care pacientul și-a dat acordul în scris și a indicat persoanele care pot avea acces la datele sale. Sau când obțin un ordin judecătoresc, scrie libertatea.ro

Noile reglementări se referă la situațiile în care pacientul ajunge la unitatea medicală în stare gravă, sedat, intubat, inconștient, hipoacuzic și este în imposibilitatea de a-și da acordul scris cu privire la accesul la dosarul său medical.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De acum încolo, în astfel de situații, care se termină cu decesul pacientului, informațiile din dosarul medical pot fi obținute, la cerere, de următoarele persoane, în ordine: soțul supraviețuitor, descendenți (copii), ascendenți (părinți)/tutori, rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv (frații, surori, unchi/mătuși și nepoți, n.red.).

Chiar și cu aceste modificări legislative care aduc un plus de drepturi pacientului român și familiilor acestora, rămân în continuare fără acoperire legală două situații speciale:

  • Când pacientul aflat în stare gravă a decedat, nu are urmași de sânge, dar are un partener de viață. Nici acum, acesta nu va avea dreptul să ceară date medicale.
  • Când pacientul se află în stare gravă și în imposibilitatea de a desemna persoana care să primească informațiile medicale despre el, nimeni din familie nu le poate obține decât dacă acesta moare. 


Politica