vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Teodor Sas, despre ședința privind aprobarea bugetului pe 2023: „Un monolog din partea doamnei primar”

Amendamentele depuse de PNL au fost respinse categoric!

Joi, 2 februarie, a avut loc ședința de Consiliu Local privind aprobarea bugetului Craiovei pentru anul 2023. Acesta are valoare de 400 de milioane de euro, dintre care, bugetul local îl reprezintă 270 de milioane de euro. Secțiunea de funcționare este de 130 de milioane de euro, iar secțiunea de dezvoltare este de 141 de milioane de euro și va fi utilizată pentru finanțarea de investiții. 

Craiova are buget. Cerințele „opoziției”, respinse

Consilierii opoziției au depus mai multe amendamente care vizau dezvoltarea orașului, dar au fost respinse de majoritate. Felul în care amendamentele au fost formulate, dar și faptul că unele dintre ele au fost considerate copiate sau incomplete au dus la respingerea acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În replică, consilierii PNL Dolj au organizat o conferință de presă în care au criticat bugetul aprobat de administrație și susțin că acesta nu este întocmit corect. Liberalii și-au exprimat opinia și în legătură cu aprobarea bugetului pentru întreg județul Dolj.

„A fost mai mult un monolog din partea doamnei primar”

„După părerea mea acea dezbatere publică, n-a fost tocmai o dezbatere publică. A fost mai mult un monolog din partea doamnei primar. Au fost foarte puțini participanți. După părerea mea, cetățenii Craiovei nu au fost consultați cu privire la alocările bugetare din anul 2023. Anul acesta, este cel mai mare buget pe care îl va avea Craiova, și anume 1,36 miliarde lei. Sunt și lucruri bune în acest buget, realizate cu sprijinul consilierilor PNL. Aș vrea să amintesc despre subvenționarea prețului la căldură. În luna decembrie am insistat foarte mult ca această creștere să fie subvenționată de la bugetul local. Doamna primar a refuzat acest lucru, la vremea respectivă. Anul acesta, la o lună de la acele discuții, a alocat în bugetul pentru 2023 o sumă de 20 de milioane de lei pentru subvenționarea căldurii. Este, însă, insuficientă pentru că nu acoperă creșterile de preț pentru tot anul, dar este un început. Sper că va mai acorda ajutor celor peste 40 de mii de familii din Craiova care sunt racordate la sistemul public de încălzire.

O altă investiție la care am insistat foarte mult în ultimii ani și se pare că într-un final se va realiza. Este vorba despre o investiție în infrastructură: pasul Gârlești. Din spusele doamnei primar acesta va fi scos la licitație, anul acesta. Acestea sunt lucrurile bune prinse în buget, dar după părerea mea bugetul, per ansamblu, este incorect întocmit. Are multe defecte. De altfel, consilierii PNL au făcut o serie de amendamente, care, din păcate, au fost toate respinse în ședința de Consiliu Local. Este imposibil să consideri că două rânduri de amendamente făcute de consilierii PNL și USR sunt toate nefondate și nu sunt bune pentru Craiova.

„Vrea să facă fântâni arteziene pe Bulevardul 1 Mai de vreo 9 milioane de euro”

Aș vrea să dau câteva exemple de amendamente trimise de consilierii PNL și refuzate. Cu toții știm să de fiecare dată când plouă în Craiova, toate străzile sunt inundate și ni se spune că n-avem ce să facem. Trebuie să începem de undeva. Este clar că această rețea pluvială a municipiului Craiova nu face față. Acest amendament cu un buget de 25 de milioane de lei pentru anul acesta a fost respins. Însă, vrea să facă fântâni arteziene pe Bulevardul 1 Mai de vreo 9 milioane de euro”, a spus Teodor Sas, consilier local PNL.

Alexandru Gatejescu a vorbit despre bugetul alocat pentru Dolj și a punctat câteva proiecte care vor duce la dezvoltarea întregului județ.

Avem un buget de 776 milioane de lei. Un buget împărțit în două secțiuni, respectiv 427 milioane de lei (55,7%) din buget cu o cotă 44,3 % pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcționare a Consiliului Județean și a tuturor insitituțiilor subordonate acestora. Aș vrea să punctez câteva chestiuni ca proiecte care vor conduce la dezvoltarea comunității la nivelul județului nostru. În primul rând, s-au demarat lucrările pentru extinderea aeroportului, încă din 2022, planul pentru apă și canalizare. Aș vrea să punctez câteva proiecte pe care noi, consilierii PNL, le-am susținut în Consiliul Județean încă din anul 2021, proiecte care se apropie de finalizare sau au fost finalizate. Aici mă refer la finalizarea Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean”, a spus Alexandru Gatejescu, consilier județean PNL.

Politica