vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Peștele din Dunăre, pericol grav pentru organismul uman!?

Peștele din Dunăre poate provoca organismului uman probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave, din cauza acumulării de metale grele, susțin cercetătorii Universității „Dunării de Jos” din Galați. Motivul ar fi acela că apa este foarte poluată. 

Potrivit specialiștilor, peștele de Dunăre acumulează metale grele, în special mercur. Cea mai mare concentraţie de metale grele – cadmiu, nichel, mercur – se găsește în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră. În schimb, în cazul peştilor de crescătorie, apa trece prin nişte sisteme de filtrare, inclusiv biologice. Acest lucru contribuie la reducerea poluanților și a prezenței metalelor grele.

Prorectorul Universității „Dunărea de Jos”, doctorul Alexandru Nechifor, avertizează că mercurul poate duce la probleme neurologice, forme grave de intoxicație și chiar afecțiuni oncologice, în timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare. Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung. Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina. Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a prorectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, doctorul  Alexandru Nechifor.

Politica