vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Preot surprins cum scoate bani cu umerașul din cutia milei

Un preot este acuzat că a luat bani din cutia milei cu ajutorul unui umeraș.

Parohul Viorel Olaru de la Biserica Sf. Proroc Daniel din Berceni, București, a fost surprins de camerele de supraveghere când sustrăgea bancnotele. Mai mult, preotul a perfecționat un sistem prin care tăia chitanțe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar, informează Libertatea.

Surse din parohie au afirmat că „sumele de bani făcute în lăcașul de cult sunt mari și folosite discreționar de cei care conduc”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Preotul Viorel Olaru a inventat un sistem prin care să scoată banii pe ascuns”, spun oamenii din parohie. Ustensila principală era un umeraș. „Dar nu un umeraș serios, ci unul subțire, din sârmă. Cum primiți când vă ridicați hainele de la curățătorie”, povestesc cei care au furnizat Libertatea capturile video.

Părintele lua cutiile puse în fața altarului și, în altar, le așeza între două piese de mobilier, cu orificiul prin care se introduc banii în jos. Ca să nu se împrăștie banii, lua o cutie de plastic și o punea pe jos, un loc unde să deverseze cascada monetară. Apoi, cu vârful umerașului, preotul agăța bancnotele și le trăgea în afara cutiei.

Angajații bisericii au observat, încă din 2017, că sumele scoase din cutia milei sunt mici. Așa că au luat la puricat camerele de supraveghere.

Ce au văzut pe ele? 12 decembrie 2017. La ora 18.37, când afară e întuneric, Viorel Olaru apare în biserică și ia, mai întâi, prima cutie, cea așezată vertical. O așază în altar, între proscomidiar (lăcașul primirii darurilor) și masa de lucru. O golește de bani. La 18.39, o aduce înapoi și o ia pe cealaltă, cea așezată orizontal.

29 ianuarie 2018. Scenariul este identic, doar că ora e mai înaintată, după 19.00. În timp ce hainele preoțești i se scurg de pe Sfânta Masă, întors cu spatele, Olaru scoate banii din cutii.

18 martie 2018. Ziua se mărește, Olaru vine din ce în ce mai târziu. Este 19.23. Preotul pune cutiile în același loc. De data aceasta, unele bancnote le ia cu mâna și le pune deoparte, pe masă. Agită puternic una dintre cutii pentru a o goli.

Scenele se repetă de multe ori în 2018. „Pe lângă cele două cutii ale milei, Olaru desfăcea și o alta, cea în care se introduc banii din pomelnice. Pe imagini se vede și asta”, povestesc cei care au furnizat ziarului capturile video. În alte fotografii se observă că încuietoarea cutiei din altar este forțată.

De la începutul anului 2019, însă, Viorel Olaru a deconectat tot sistemul de monitorizare „ca să scoată liniștit banii în continuare”.

Mai mult, preotul a perfecționat un sistem prin care tăia chitanțe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar.

„Schema era simplă. În dreptul cifrelor se scria întâi „50”, apoi, în dreptul rubricii sumei în litere, se lăsa spațiu și se scria „cincizeci”, sume care se imprimau pe cotor, chitanța care rămânea în contabilitate”.

Apoi, pe chitanța tăiată, dată credinciosului, erau adăugate cifra 3 sau 4, în funcție de sumă – 350, 450 – și „prefixul” în litere, „trei sute” sau „patru sute”, dar și serviciul exact, care lipsea de pe foaia trecută în contabilitate.

În ultimii trei ani s-au făcut mai multe plângeri la Arhiepiscopia Bucureștilor și la Patriarhie. Un audit bisericesc l-a găsit vinovat pe Viorel Olaru, scrie Libertatea.

La începutul acestui an, lui i s-au imputat 27.500 de lei. A plătit 16.040 de lei, însă ceilalți bani, 11.460 de lei, urmează să îi plătească în tranșe de 200 de lei până în noiembrie 2026, potrivit unui document având antetul Protoieriei Sector IV din Capitală.

Politica