vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doi reprezentanți AIEA ar urma să rămână permanent la centrala nucleară de la Zaporojie

Doi reprezentanţi ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, cu „titlu permanent”, a declarat luni compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că alţi patru reprezentanţi ai AIEA au părăsit teritoriul centralei, relatează Reuters. Centrala atomo-electrică ucraineană a fost ocupată de Rusia în martie, dar continuă să fie operată de inginerii de la Energoatom şi furnizează energie electrică în reţeaua Ucrainei.

„Astăzi… patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie şi au părăsit teritoriul centralei”, a indicat Energoatom într-un comunicat pe Telegram. „Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală) cu titlu permanent”, se afirmă în comunicat.

Responsabilul local numit de Rusia, Vladimir Rogov, a confirmat luni, într-un interviu acordat unui post de radio rusesc, că doi observatori vor rămâne, dar nu a indicat pentru cât timp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Membrii misiunii AIEA au părăsit acum centrala Zaporojie, în timp ce în prezent două persoane au rămas acolo ca observatori”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Aleksandr Volga, şeful administraţiei proruse a oraşului Energodar, unde se află situată centrala, a confirmat informaţia pentru Interfax, menţionând că aceştia „vor fi însărcinaţi cu controlul siguranţei funcţionării centralei nucleare”, potrivit EFE.

„La recomandarea misiunii propriu-zise şi a dlui (directorul general al AIEA, Rafael) Grossi, ei ar trebui să rămână în mod permanent, prin rotaţie periodică. Şi-au îndeplinit promisiunea că misiunea va fi permanentă”, a spus acesta. Potrivit politicianului prorus, „în acest moment, funcţionează un singur reactor”, care furnizează energie în reţea, inclusiv clienţilor ucraineni.

„Din cauza reparaţiilor la liniile de înaltă tensiune, s-a luat decizia de a opri un reactor şi de a lăsa altul în funcţiune”, a explicat el, menţionând că un al doilea reactor (dintr-un total de şase) va fi pus în funcţiune când se va finaliza reparaţia liniilor de înaltă tensiune. Volga a adăugat că în acest moment situaţia radiologică din jurul centralei se situează în parametri normali.

Luni a fost debranşat de la reţea ultimul reactor operaţional al centralei, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, informează AFP.

„Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea”, a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”, incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană. Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei.

Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament. Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni.

De mai multe săptămâni, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri la centrala nucleară Zaporojie. Ţinând cont de creşterea tensiunilor în jurul instalaţiei nucleare, AIEA a trimis o delegaţie condusă de Grossi pentru a analiza situaţia la faţa locului. Şeful AIEA urmează să prezinte marţi Consiliului de Securitate al ONU un raport cu concluziile misiunii sale sa la centrala Zaporojie, indică EFE.

Politica