duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alexandru Arșinel rămâne fără certificatul de revoluționar

Secretariatul de stat pentru revoluționari a propus retragerea titlului lui Alexandru Arșinel, în urmă cu două luni, deoarece actorul nu ar fi avut un „rol determinant” în Revoluția din 1989, scrie g4media.ro, care citează un document publicat pe site-ul Guvernului pe 18 mai.

Potrivit documentului, la Revoluția din 1989, Alexandru Arșinel a fost la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității, care, potrivit comisiei guvernamentale, „nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar” și, totodată, viața nu i-a fost pusă în pericol.

„Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (n.red. – Luptător cu Rol Determinant), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul aflat pe site-ul Guvernului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alexandru Arșinel, în vârstă de 83 de ani, încasează de la stat, în baza certificatului de revoluționar, 33.730 de lei pe an, adică 2.810 lei pe lună. Dacă i se va retrage titlul, actorul ar putea fi obligat să restituie toate sumele primite din 2015 până în prezent, adică aproximativ 50.000 de euro, potrivit Newsweek.

Totodată, el va pierde și privilegii precum scutiri de taxe și impozite. Comisia SSPR a solicitat retragerea certificatului de revoluționar și pentru deputatul AUR Nicolae Roman, pentru că acesta era în decembrie 1989 comandantul unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari.

Foto: facebook


Politica