duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Album de absolvire printre ruine: Nici nu mă gândeam că ziua de mâine s-ar putea să nu mai vină

Stanislav Senyk, un fotograf ucrainean care înainte de război poza nunți și alte evenimente de familie, a realizat albume foto de absolvire pentru elevii a trei clase din orașul Cernigău, scrie Școala 9.

Fotograful ucrainean Stanislav Senyk, în vârstă de 25 de ani, a vrut să surprindă realitatea dură din orașul său Cernigău, din nordul Ucrainei, când a organizat o ședință foto cu trei clase de absolvenți.   

40 de elevi au răspuns solicitării acestuia. Unii dintre ei s-au îmbrăcat lejer, ca atunci când urmează să plece în vacanță, alții și-au luat pe ei cămăși albe. Nu s-au sfiit însă să afișeze și un zâmbet în fața aparatului de fotografiat, care a accentuat contrastul. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înainte de război, Stanislav Senyk realiza fotografii de eveniment (nunți, logodne ș.a.) și portrete. Acum, munca sa a căpătat o semnificație și mai profundă, spune el, prin promovarea culturii ucrainene și prin încercarea de a pune umărul la salvarea Ucrainei. 

Fotografiile pentru albumul neobișnuit al clasei au fost făcute în locuri de care elevii sunt atașați emoțional, cum ar fi fosta lor școală sau chiar un supermarket. 

„Acest loc face parte din viețile noastre, cu toții am crescut aici”, spune eleva Olha Babynets, din fața magazinului distrus. „Am vrut să arătăm lumii că acum trăim așa. Suntem copiii care s-au confruntat cu războiul pe 24 februarie și am crescut imediat”, a continuat ea. 

Fotografiile amintesc de efortul uriaș pe care acești copii au fost nevoiți să îl facă pentru a-și continua educația în timpul războiului.

Circumstanțele actuale i-au determinat să fie mai puternici, deși elevii ucraineni au fost dezamăgiți că n-au mai avut parte de o ceremonie de absolvire, urmată de un bal, explică Senyk pentru Reuters, citat de mymodernnet.com, citat de Școala 9. 

„Ideea principală a acestei ședințe foto este de a avea o dovadă a ceea ce trăiesc ei acum. În viitor, când vor deveni, la rândul lor, părinți, le pot arăta și copiilor lor aceste imagini istorice. Trebuie să ne amintim ce a făcut Rusia în Ucraina pentru a nu permite niciodată ca asta să se mai întâmple”, a declarat fotograful pentru My Modern Met. 

De la începutul invaziei Rusiei, majoritatea școlilor și universităților din Ucraina au fost închise. Brusc, milioane de tineri au rămas fără dreptul la educație.  „Nu m-am gândit niciodată că ziua în care voi absolvi liceul va arăta așa”, spune o elevă într-un videoclip difuzat de BBC.

„Știam că va fi specială, dar nu mă gândeam că vom ajunge să facem o astfel de ședință foto”, a adăugat ea. 

„Prima sirenă antiaeriană a fost… nici măcar nu pot descrie în cuvinte cât de înfricoșătoare a fost”, povestește Anastasia, o altă absolventă care a luat parte la ședința foto. „Multe clădiri din apropierea școlii noastre nici măcar nu mai există”, continuă ea.  „Înainte, nici nu mă gândeam că ziua de mâine s-ar putea să nu mai vină. Cu toții ne-am maturizat într-o clipită”, a mai spus eleva. 

Senyk vrea și să vândă aceste imagini, iar banii câștigați vor fi donați armatei ucrainene. 

Foto: instagram/senykstas






Politica