sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mâncarea pentru animalele de companie s-a scumpit cu până la 35%

Animalele de companie pot fi considerate victime colaterale ale războiului din Ucraina. Sau, mai degrabă, stăpânii acestora, confruntați, pe lângă multe alte scumpiri, și cu creșterea prețurilor la mâncarea pentru câini și pisici.

În România, prețul hranei pentru animalele de companie este mai mare cu procente între 5% și 35% față de perioada anterioară pandemiei. 

Medicii veterinari spun că prețurile la hrana pentru animale au crescut simțitor după invazia Ucrainei de către Rusia, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În pandemie, în anii 2020-2021, creșterile de preț pentru mâncarea de animale de companie au fost de 2,5-5% pe an. De la începutul acestui an, creșterile sunt de 25-35%. În primul rând, s-a scumpit materia primă, apoi energia și transportul”, a declarat, pentru Libertatea, prof. univ. dr. Mario Codreanu, președintele Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România (AGMV).

Conform datelor, hrana de dietă pentru pisici s-a scumpit în ultimii trei ani cu 37,5%, la conservele de câine, prețul a urcat cu 24,15%, în vreme ce o conservă de pisică a consemnat o creștere de preț de 20,87% în același interval.

Potrivit unui raport din 2021 al Federației Industriei Europene a Hranei pentru Animale de Companie (FEDIAF), 45% dintre gospodăriile din România au cel puțin un câine, iar 48% au cel puțin o pisică.

Conform statisticii, România are cele mai mari procente de deținere a unui animal de companie din Europa. Mario Codreanu spune că în statistică sunt incluși și câinii, și pisicile celor care locuiesc în mediul rural.

În țara noastră existau 4,2 milioane de câini, 4,38 milioane de pisici, 290.000 de păsări de companie, la care se adaugă 93.000 de mamifere mici (iepuri, porcușori de Guineea etc), arată raportul.  Numărul de acvarii estimat pentru țara noastră este de 90.000, iar cel al terariilor, de 31.000.

Foto: pixabay


Politica