vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Litoralul, fără toalete publice! ”Înoți 10 minute în larg și să îți faci nevoile în Marea Neagră”

Litoralul românesc are în continuare o problemă delicată, de la nord la sud: toaletele publice. Cu toate că fiecare operator de plajă ar trebui să asigure grupuri sanitare, în multe stațiuni lipsesc.

În Vama Veche, de exemplu, sunt deschise când și când, în timp ce în Costinești sunt doar două. Numai în Mamaia, regula este respectată.

În Vama Veche, o toaletă aflată aproape de mijlocul plajei funcționează după un program știut doar de cei care o administrează. Și nu este singurul grup sanitar public din Vamă cu program redus, arată un reportaj Stirile PRO TV.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt cel puțin 5000 de turiști pe plaja din Vama Veche, iar în weekend numărul lor se triplează. Pentru toți aceștia există doar patru toalete. Culmea ironei este că aceste toalete sunt deschise doar în câteva intervale orare din zi.

Unii turiști bat drumul până în locul în care sunt cazați dar cum le ia și câteva zeci de minute, se întâmpla să se uşureze în mare.

”Cred că cea mai bună soluție este să înoți 10 minute în larg și să îți faci nevoile în Marea Neagră”, spune un tânăr.

”Nu cred că rentează, fac un sfert de oră de aici până la cazare, cred că fac pe mine”, a spus un alt turist.

Grupuri sanitare mai sunt în baruri sau restaurante, însă acolo au acces doar clienții.

Printre stațiunile aglomerate este și Costinești. Aici există două toalete. În rest, pot fi folosite cele de la terase. Tariful este 2 lei. O afacere profitabilă dacă ne gândim că într-o zi obișnuită aici sunt în jur de 3.000 de turiști.

În schimb, în cele două Eforii, municipalitatea a montat 23 de toalete ecologice. Iar administratorii plajelor asigură fiecare câte două. Toate pot fi folosite gratuit.

Și în Mamaia, una dintre cele mai căutate stațiuni, operatorii de plaje au fiecare toalete. Acces gratuit la ele au numai clienții. Ceilalți turiști, la fel ca în restul stațiunilor, plătesc 2 lei dacă vor să le folosească.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, obligativitatea amplasării de grupuri sanitare sau dușuri revine operatorilor de plaje.

În lipsa unor lor oamenii caută o soluție în mare. Direcția de Sănătate Publică verifică regulat calitatea apei.

Deocamdată, primele analize făcute în sezon arată că nu sunt depășite valorile normale. Dar încă sunt puțini turiști pe litoral.

Foto: arhivă

Politica